Den dag de fremmede forsvandt

Rengøringsvanvid: Rumænere bliver slidt op på få år

Med de arbejdsforhold, som rengøringsassistenterne blev budt i DR's program "Den dag de fremmede forsvandt" holder ryggen ikke i mange år, mener Bjarke Wilckens, der underviser i rengøring på en erhvervsskole.
De rumænske rengøringsassistenter i DR's program "Den dag de fremmede forsvandt" skulle gøre et hotelværelse rent og skifte sengetøj på 20 minutter.
De rumænske rengøringsassistenter i DR's program "Den dag de fremmede forsvandt" skulle gøre et hotelværelse rent og skifte sengetøj på 20 minutter. Foto: COLOURBOX

De arbejder med skrappe kemikalier uden at have handsker på, og arbejdsstillingerne er helt hen i vejret.

Sådan lyder vurderingen af rengøringsassistenternes arbejdsforhold i DR's program "Den dag de fremmede forsvandt", der blev sendt mandag aften.

Vurderingen kommer fra Bjarke Wilckens, der underviser erhvervsskoleelever i rengøring.

- Jeg blev lidt harm over det, jeg så. Det er i hvert fald ikke sådan, jeg underviser mine elever, for så ville de hurtigt blive slidt op, siger han.

Push, push, push

I programmet skulle danske ledige prøve kræfter med jobs, der normalt bliver varetaget af udenlandske arbejdere. Det har skabt stor debat om, hvorvidt danskere skal acceptere de samme arbejdsvilkår, som mange østeuropæere har.

Den radikale leder, Morten Østergaard, er åben over for, at ledige fremover skal have pligt til at tage et arbejde med dårlige løn- og ansættelsesvilkår.

LÆS OGSÅ: Her er den: Østergaards plan for skrappe dagpengeregler

Men med de arbejdsforhold, som de rumænske rengøringsassistenter i programmet blev budt, vil de kun holde til arbejdet i få år, vurderer Bjarke Wilckens.

I programmet ser man en af kvinder stå og råbe 'push, push, push' for at få de andre til at arbejde hurtigere.

- Det giver jo også et rigtigt dårligt psykisk arbejdsmiljø. I stedet var der jo nogen, der skulle lære de unge piger om kemi, hygiejne og hvordan de bruger kroppen rigtigt, siger han.

Ingen skal få dårlig ryg

Efter programmet er blevet optaget, har rengøringsfirmaet indgået en overenskomst med 3F.

LÆS OGSÅ: Blev kendt på tv: Nu har rengøringsfirma fået overenskomst

Indtil nu har de ansatte fået 126 kroner i timen, hvis de kunne skifte sengetøj og gøre et hotelværelse rent på 20 minutter. Men nu er det slut med at arbejde på akkord.

Og det er et klart fremskidt, mener Bjarke Wilckens.

- Men det er også vigtigt, at de får noget uddannelse, for det er ikke meningen, at man skal få dårlig ryg af at gå på arbejde i Danmark, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.