Problemer med at få børnene til at spise grønt? Sådan gør du

Det kan være svært at få ungerne til at spise grøntsager. Vores sundhedsekspert giver dig en række nyttige tips.
Det kan være svært at få ungerne til at spise grøntsager.
Det kan være svært at få ungerne til at spise grøntsager. Foto: Colourbox

Grøntsager er vigtige, lige meget om du er barn eller voksen. De indeholder nemlig både vitaminer og mineraler, som er gode for dig. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen også, at du får 600 gram om dagen.Men det er bare ikke altid lige til at få børnene til at spise dem.

- Den hyppigste årsag, jeg møder, er, at børn bedst kan lide at spise tingene, når de er adskilt. Det vil sige, du med fordel kan have hver grøntsag i hver sin skål, og så kan alle sammensætte deres egen salat, råder livsstils- og sundhedsekspert Julie Retbøll Eriksson.

Spørg Julie

Julie er sundheds- og livsstilsekspert og står bag firmaet Glad Livsstil.

Vil du også vide mere om kost, træning og livsstil mere generelt, så skriv dit spørgsmål til hende på [email protected] Skriv Avisen.dk i emnefeltet.

Svarene bliver bragt her på Avisen.dk.

UDVID

- Desuden skal børnene smage på tingene 10 gange, før de begynder at kunne lide det. Det er de færreste forældre, der er vedholdende og bliver ved med at bede børnene smage. Men det er en god ide at holde ved, for børnene vil begynde at kunne lide mere og mere forskelligt, tilføjer hun.

Hun understreger også, at børn er smarte og ofte gode til at snøre deres forældre.

- Mange forældre er bange for, at deres børn ikke får nok mad, hvis de ikke kan lide det, der bliver serveret. Derfor laver forældrene en rugbrødsmad eller noget andet efterfølgende for at være sikker på, at barnet har fået noget. Sandheden er, at børnene ikke dør af sult. Hvis de bliver sultne nok, så spiser de det, der bliver serveret, siger Julie Retbøll Eriksson.

Herunder giver hun dig en række råd til, hvordan du får dine børn til at spise grøntsagerne.

5 tips til: Sådan gør du

Sæt grøntsagerne i skåle
Så kan børnene kan tage lidt af hvert uden at blande det sammen.Vær vedholdendeLad barnet spise det, der bliver serveret. Finder de først ud af, hvordan de kan snøre dig, så er det svært at ændre på. 

Server sunde snacks
Mange børn er sultne når de kommer hjem om eftermiddagen fra børnehave eller fritidshjem. Server grøntsagsstave og nødder til dem. Hvis de så ikke spiser så meget aftensmad, så ved du, de har fået noget sundt at spise alligevel.

Skjul grøntsagerne
Blend grøntsager i klassiske retter som kødsovs, frikadeller og så videre. Du behøver ikke fortælle børnene, at der er grøntsager i. Men spørger de, så svarer du selvfølgelig ærligt. På den måde synes jeg, det er okay at ”snyde” lidt.

Inddrag børnene i madlavningen
De får et helt andet forhold til maden, når de selv har stået med fingrene i det, og det gør det nemmere at få dem til at smage på det.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.