Palle alene i børnehaven: Hver femte siger ja til ferie uden børn

Hver femte dansker synes, det er i orden, at forældre tager alene på ferie, mens børnene bliver sendt i institution, viser ny undersøgelse. Det kan dog få alvorlige konsekvenser, når børnene snydes for ferie, advarer eksperter.
Barnet risikerer at føle 'jeg er intet værd,' når forældrene tager på ferie alene, advarer familievejleder.
Barnet risikerer at føle 'jeg er intet værd,' når forældrene tager på ferie alene, advarer familievejleder. Foto:Scanpix/Arkiv

Børnene har også brug for ferie, fastslår eksperter, der råder forældre til at holde ferie med deres børn.

En ny undersøgelse fra analysebureauet Wilke, som 1.015 repræsentative danskere har deltaget i, viser, at hver femte ikke ser noget problem i forældreferie uden børn.

Størstedelen mener dog ikke, at det er i orden.

På spørgsmålet, om det er i orden, at forældre sender deres børn i institution, mens de selv holder ferie, svarer 22 procent ja, mens 67 procent svarer nej.

Børn har ret til ferie

Det er vigtigt, at forældre sørger for, at børn også holder fri.

Det mener Bente Boserup, som er chef for Børnetelefonen, der drives af Børns Vilkår.

- Børn har ret til at holde ferie, ligeså vel som voksne har det. De har brug for at komme ned i gear og slappe af, siger Bente Boserup.

Hun fraråder, at forældre holder ferie, mens børnene bliver sendt i institution:

- Børn har rigtig meget brug for deres forældre. Og de har brug for tiden i ferien, hvor der er faldet ro på, og man ikke skal stresse ud ad døren for at nå en hel masse, siger Bente Boserup, der fastslår, at man ikke behøver fare til forskellige aktiviteter i børnenes ferie:

- Man skal tage det roligt i ferien. Og så finder man måske ud af, hvor hyggeligt det er bare at være derhjemme og bage pandekager, siger Bente Boserup.

'Jeg er ikke noget værd'

Hun bakkes op af Hannah van de Veer, der er familievejleder og coach.

Det er altid er bedst at være sammen med sit barn i ferien. Også selvom forældrene har brug for alenetid sammen, mener hun.

- Det er jo godt at have glade forældre, der er ladet op. Men jeg vil aldrig foreslå at lade barnet være i daginstitution, siger Hannah van de Veer.

Hun opfordrer i stedet forældrene til at få ladet op, mens de er sammen med børnene.

Ifølge hende, kan det nemlig få alvorlige konsekvenser for barnet, der bliver sendt i institution, mens forældrene holder ferie. Især i de tilfælde, hvor forældrene ikke kun går hjemme, men rejser af sted på sommerferie uden børn.

- Når barnet oplever, at de andre børn kommer med deres forældre på ferie, så kommer de jo til at føle ’jeg er ikke noget værd, for mine forældre vil ikke have mig med, ‘ fortæller Hannah van de Veer.

Hun gætter på, at forældre tager alene på ferie for at pleje parforholdet.

- Men det kan man jo også gøre om aftenen, når børnene sover, siger Hannah van de Veer.

De familier må have store problemer

At forældrene ikke har overskud til at lade op samtidig med at de sammen med deres børn, kan skyldes misforhold i familien eller stress. Det siger familie- og psykoterapeut Stina Krakau.

Hun mener, at der må ligge nogle grundlæggende familieproblemer gemt hos de forældre, der vælger at sende børnene i institution og tage alene på ferie.

- Det kan være, at forældrene har brug for at finde hinanden igen. Eller det kan være, at de har enormt lidt overskud i hverdagen. Og så er der noget i familien, der grundlæggende trænger til et eftersyn. Måske er der brug for noget professionel hjælp, der kan hjælpe familien tilbage på et spor, hvor der igen er overskud til hinanden, siger Stina Krakau.

Hun understreger, at alle forældre grundlæggende vil det bedste for deres børn, men forskellige omstændigheder gør, at de træffer valg, der ikke er optimale for børnene.

- Alle mennesker handler ud fra, hvad de selv kan overskue at gøre, fastslår Stina Krakau.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.