Offentligt ansatte tør ikke sladre til ombudsmanden

Folketingets Ombudsmand må selv gå ind i sager om ytringsfrihed, fordi offentligt ansatte ikke tør klage, når først de er blevet sat på plads af ledelsen.
Offentligt ansatte, der for eksempel bliver indkaldt til "kammeratlige" samtaler på chefens kontor, fordi de har ytret sig, klager ikke til Folketingets Ombudsmand, fordi de frygter, at en klage vil få negative konsekvenser for deres karriere.
Offentligt ansatte, der for eksempel bliver indkaldt til "kammeratlige" samtaler på chefens kontor, fordi de har ytret sig, klager ikke til Folketingets Ombudsmand, fordi de frygter, at en klage vil få negative konsekvenser for deres karriere. Søren Bidstrup/Arkiv/Scanpix

Hvis en sygeplejerske kritiserer, at patienter stuves sammen på stuerne, risikerer hun at få røven på komedie. Og hvis først chefen stikker hende en advarsel, sker det yderst sjældent, at hun klager til til Folketingets Ombudsmand.

Derfor går ombudsmanden af egen drift ind i markant flere sager om netop ytringsfrihed end i andre sager om uretfærdigheder i den offentlige sektor.

LÆS OGSÅ: Ombudsmand redder pædagog efter skidtsnak i bussen

Det viser en opgørelse, som kommer kort før den betænkning om offentligt ansattes ytringsfrihed og whistleblower-ordninger, som Justitsministeriet har på trapperne.

- Vores fornemmelse er, at offentligt ansatte, der lovligt har brugt deres ytringsfrihed til at fortælle om kritisable forhold på arbejdspladsen, af og til ender med at føle sig så skræmte over konsekvenserne, at de ikke gør mere ved sagen, siger Kaj Larsen, der er vicedirektør ved Folketingets Ombudsmand.

52 procent af sagerne om ytringsfrihed er over en tiårig periode åbnet på ombudsmandens initiativ, mens det samme kun gælder for 12 procent af sagerne i almindelighed.

Ifølge vicedirektøren er frygten for repressalier ikke ubegrundet.

- Offentlige arbejdsgivere respekterer ikke altid de ansattes ret til at ytre sig. De ansatte mødes jævnligt med negative reaktioner fra arbejdsgiveren - lige fra de mere bløde som skuffelse og bekymring til de hårde som advarsler og afskedigelser, siger Kaj Larsen.

Ytringsfrihed trumfer loyalitet

Justitsministeriets kommende betænkning skal blandt andet skal se på, om åbenmundede offentligt ansatte skal beskyttes bedre af loven, end de er i dag.

- De mange offentligt ansatte i Danmark har stor viden om de forhold, de arbejder med. Den viden udgør et betydningsfuldt bidrag til en åben og demokratisk samfundsdebat, sagde daværende justitsminister Morten Bødskov (S) dengang.

Folketingets Ombudsmand har udtalt kritik i 42 procent af sagerne om ytringsfrihed, så der er tilsyneladende noget at komme efter.

- Det kan være overraskende for offentlige arbejdsgivere, at den ansattes pligt til at være loyal over for arbejdsgiveren i så stor grad viger for den ansattes ytringsfrihed, siger vicedirektør Kaj Larsen.

FTF og LO: Bedre beskyttelse, tak

Bag betænkningen står et udvalg, som blandt andre består af LO, FTF, arbejdsgivere i kommuner og regioner og Folketingets Ombudsmand.

Ifølge FTF, der er hovedforbund for blandt andre sygeplejersker, folkeskolelærere og politibetjente, er der behov for mere lovgivning.

- Der bør indføres en lovreguleret øget beskyttelse af de ansatte, så de hverken kan fyres eller udsættes for andre negative reaktioner fra ledelsen, fordi de har ytret sig offentligt om forhold på deres arbejdsplads, siger advokat Helle Hjorth Bentz.

LO, der er hovedforbund for blandt andre sosu-assistenter, metal- og metroarbejdere, slutter sig til samme kor.

- LO har i mange år arbejdet for en bedre beskyttelse af offentligt ansattes ytringsfrihed. Det er vigtigt, at medarbejdere, der retmæssigt benytter sig af en helt grundlæggende rettighed, beskyttes mod repressalier fra arbejdsgiverside, siger advokat Martin Juul Christensen.

Sådan må du ytre dig

 

Moderniseringsstyrelsen har lavet en folder, der hedder "God adfærd i det offentlige".

 

I den kan du læse, hvad du må sige, og hvad du ikke må sige, hvis du er offentligt ansat.

 

Du kan læse folderen her.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.