Nye anbefalinger: Flere skal fedme-opereres

Kravene til at blive opereret for fedme skal sættes ned, anbefaler Sundhedsstyrelsen.
"Hold kæft, hvor er du fed, tag dig nu sammen " og "luk munden og let røven" er kommentarer, overvægtige ofte mødes med. Men det er ikke altid så ligetil at tabe sig, fortæller formand for BMI Brikken. 
"Hold kæft, hvor er du fed, tag dig nu sammen " og "luk munden og let røven" er kommentarer, overvægtige ofte mødes med. Men det er ikke altid så ligetil at tabe sig, fortæller formand for BMI Brikken.  Modelfoto:Scanpix/Arkiv

Det skal være muligt for overvægtige unge under 25 år at få den såkaldte gastric bypass-operation, hvor mavesækken opereres mindre. Og så skal BMI-vægtgrænsen for en operation sættes ned fra 50 til 40. 

Det anbefaler Sundhedsstyrelsen i et forslag til nye nationale retningslinjer for fedmeoperationer, som netop er sendt i høring.

Og at flere danskere får mulighed for at få opereret mavesækken mindre er en rigtig god ide, mener formanden for landsforeningen for overvægtige og tidligere overvægtige, BMI Brikken, Gitte Haack: 

- Det vil få flere i uddannelse og ud på arbejdsmarkedet, fortæller hun.

Gitte Haack har selv siddet med i det ekspertudvalg, der har udformet de nye retningslinjer. 

"Tag dig nu sammen" 

Ifølge Sundhedsstyrelsen er 47 procent af den voksne befolkning overvægtige med en BMI over 25. Omkring 13 procent er svært overvægtige.

Gitte Haack fra BMI Brikken fortæller, at fedme er forbundet med så meget skam, at det er svært for de overvægtige at komme ud af hjemmet. 

 - Overvægtige oplever at blive set ned på og møder kommentarer som "hold kæft, hvor er du fed, tag dig nu sammen" og "luk munden og let røven." Men folk spørger ikke, hvad årsagen til overvægten er, siger Gitte Haack. 

Hun forklarer, at psykiske problemer, medicinforbrug og hormonsygdommen PCO kan være årsager til, at folk bliver fede.

Vil få flere i arbejde 

Gitte Haack understreger, at en fedmeoperation altid skal være den sidste udvej. Men samfundøkonomisk vil det være fordelagtigt, hvis færre er fede. 

For de overvægtige danskere koster i sundhedsudgifter til eksempelvis behandling af sukkersyge og knæoperationer, og samtidig er de i mindre grad ude på arbejdsmarkedet, fortæller Gitte Haack. 

Og at overvægtige har svært ved at komme ud på arbejdsmarkedet skyldes både fysiske og psykisk barrierer. 

Gitte Haack fortæller, hvordan hun, da hun hun for år tilbage var overvægtig, fik afslag på et job, hun søgte. Da hun et par år senere havde tabt 30 kilo, søgte hun den samme stilling hos den samme arbejdsgiver igen. Og denne gang fik hun jobbet. 

- Jeg er ikke i tvivl om, at de i første omgang valgte mig fra på grund af min vægt. Folk, der ikke ved bedre, tror, at overvægtige er dovne og ikke har styr på deres liv, siger Gitte Haack. 

Der er høringsfrist på de nye retningslinjer til 30. maj. Derefter kan de vedtages. 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.