Jobcenter til overvægtige Jeppe: Tror du selv, du kan få et job?

Selvom Jeppe Madsen vejer langt over 100 kilo, nægter han at være hæmmet af sin vægt. Men det er svært ikke at blive ked af det, når folk kommer med kommentarer som "fede svin" eller "tykke dyr."
26-årige Jeppe Madsen kan gennemføre en triatlon. Men han har brug for hjælp til at tabe sig. 
26-årige Jeppe Madsen kan gennemføre en triatlon. Men han har brug for hjælp til at tabe sig.  Foto: BMI Brikken

Han er uddannet dyrepasser, arbejder som bestyrer i en dyrehandel, er gift og så har han tre gange gennemført en triatlon. 

Selvom vægten er langt over de 100 kilo, så nægter 26-årige Jeppe Madsen at være hæmmet af sin overvægt. 

For jo mere modstand, jo flere blikke og kommentarer omverdenen giver ham, jo mere puster det til hans 'jeg skal vise dem-attutude.'

- Jeg har altid skjult for mit hoved, at jeg er overvægtig. For jeg er ligeså god som alle andre, lyder det selvsikkert fra Jeppe Madsen.

Tror du selv, du kan få et job?

Da Jeppe Madsen for år tilbage var ledig, spurgte jobcentret ham: Tror du selv, du kan få et job, når du er så stor? 

Jeppe Madsen blev med egne ord 'lidt paf' over jobcentrets tilgang til ham, men fjorten dage efter havde han selv skaffet sig et arbejde - uden hjælp fra jobcentret. 

Men viljestyrken er også en måde at skærme sig mod omverdenens fordømmelse: 

- Som overvægtig kan det være hårdt fysisk at gå på job. Og psykisk skal du håndtere, at folk kigger på dig. Jeg har valgt at gemme mig bag min viden. Det er mit skjold. 

Jeg har brug for hjælp 

Jeppe Madsen oplever, at folk kalder ham "fede svin" eller "tykke dyr." Og det er ikke motiverende, når man ønsker at tabe sig. 

- Man vil gerne bare undgå at blive set og gemme sig væk i et mørkt rum. Hvis folk var mere støttende, ville man være mere motiveret. 

Og Jeppe Madsen ønsker at tabe sig. Og holde vægten. Men det er ikke så ligetil, siger han. 

Han var overvægtig allerede som barn. Som teenager døde hans mor af kræft, og faren blev syg. Det fik vægten til at gå op, fortæller Jeppe Madsen, der har prøvet alverdens kure og livstilsændringer. Men de tabte kilo ryger altid på igen.

- Jeg er jyde. Jeg mener, at jeg kan klare tingene selv. Men sandheden er, at jeg har brug for hjælp, siger han.

Flere skal have mulighed for fedmeoperation 

I dag skal man være over 25 år og have en BMI på over 50 for at komme i betragtning til en fedmeoperation. Men Sundhedstyrelsen lægger med nye anbefalinger op til, at kravene lempes, så flere unge og personer med en BMI på 40 kan få fedmeopeartion, der mindsker mavesækken.

Jeppe Madsen overvejer selv en fedmeoperation. Og han mener, han allerede burde have fået tilbuddet om en operation, da han var yngre. 

- Kan du ikke tabe dig som 18-årig, og har du kæmpet hele dit liv, er der stor sandsynlighed for, at det ikke vil lykkes senere. Så hellere tage det i opløbet end at lade folk vente til de fylder 25 år eller har fået nok følgesygdomme, mener Jeppe Madsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.