Ny undersøgelse afslører: Firmaer med elite-smiley har flest arbejdsulykker

Arbejdsulykker på virksomheder med kronesmiley eksploderer. Enhedslisten beskriver ny undersøgelse som en bombe under arbejdsmiljøet. Minister kalder de nye tal for "alvorlige".
Virksomheder med en kronesmiley har flere ulykker end andre.  Billedet er fra arbejdsulykke, der ikke har noget at gøre med den aktuelle sag.
Virksomheder med en kronesmiley har flere ulykker end andre.  Billedet er fra arbejdsulykke, der ikke har noget at gøre med den aktuelle sag. Arkivfoto: Jens Nielsen, Scanpix

Danske virksomheder, der er udstyret med en såkaldt kronesmiley som tegn på et godt arbejdsmiljø, har langt flere anmeldte arbejdsulykker end virksomheder uden en kronesmiley.

Det viser en ny og opsigtsvækkende undersøgelse, som Arbejdstilsynet har gennemført i kølvandet på arbejdsmiljøskandalen hos Siemens Wind Power. Her fik mange ansatte kroniske sygdomme, fordi der ikke var styr på arbejdsmiljøet.    

Virksomheder med et arbejdsmiljøcertifikat har samlet set en højere hyppighed af anmeldte arbejdsulykker og anmeldte psykiske sygdomme, muskel-skeletsygdomme og hudsygdomme end virksomheder uden et certifikat, viser undersøgelsen.

Samtidig viser kortlægningen, at antallet af arbejdsulykker på kronesmiley-virksomhederne stiger år for år.

I 2011 blev der for eksempel anmeldt 4.300 arbejdsulykker på virksomheder med en kronesmiley. Sidste år var det tal steget til 4.800 arbejdsulykker. Altså en dramatisk stigning på 500 arbejdsulykker på fem år. 

I alt har 4.030 virksomheder et arbejdsmiljøcertifikat. Af dem har 4.022 en kronesmiley, der ofte betyder, at Arbejdstilsynet ikke kommer på uanmeldte besøg. 

Falsk tryghed

Det er Enhedslistens arbejdsmiljø-ordfører, Christian Juhl, der under forårets debat om erhvervssygdomme hos vindmøllegiganten Siemens fik beskæftigelsesministeren til at sætte gang i undersøgelsen. 

Og Christian Juhl er chokeret over, at der er flere arbejdsulykker på virksomheder med en kronesmiley.

- Det er en illusion, at virksomheder med arbejdsmiljøcertifikat er i en særlig klasse af virksomheder, der både kan og vil løse arbejdsmiljøproblemer. Desværre viser det sig, at problemerne på virksomheder med en kronesmiley er værre end hos de andre, siger han.

Christian Juhl tør næsten ikke tænke på, at antallet af arbejdsulykker og erhvervssygdomme faktisk kan være højere end ellers, fordi virksomhederne er sluppet for kontrolbesøg. 

- Hvis ikke disse certificeringsordninger havde haft høj status, havde Arbejdstilsynet sandsynligvis besøgt virksomhederne oftere og givet påbud og forbud, der kunne have forebygget nogle af de mange skader, fastslår han.  

- Det giver en falsk tryghed, og oplysningerne stiller alvorlige spørgsmål ved kronesmileyernes værdi og er en bombe under systemet, fastslår Christian Juhl.

Køber sig fri fra tilsyn og kontrol

LO's næstformand Morten Skov Christiansen ser også med stor alvor på den nye undersøgelse. 

- Vi har hele tiden haft tiltro til, at virksomheder med en kronesmiley arbejdede seriøst med at forbedre arbejdsmiljøet. Derfor tager vi det meget alvorligt, at det nu viser sig, at arbejdsmiljøet halter på mange af de certificerede virksomheder, fastslår han. 

Morten Skov Christiansen pointerer, at LO er meget optaget af at få genskabt tilliden til certificeringssystemet.

- Fagbevægelsen kan naturligvis ikke leve med, at det er farligt at gå på arbejde, fordi nogle virksomheder ikke lever op til den tillid, der er vist dem, når de får en smiley, siger LO-næstformanden.

Bedre kontrol med bureauer 

Det må selvfølgelig ikke foregå i Danmark, at vi ser virksomheder købe sig fri fra tilsyn og kontrol med en kronesmiley, noterer han.

- Derfor er vi nødt til at have bedre kontrol med de certificeringsbureauer, der uddeler kronesmileyerne. Vi skal have hånd i hanke med arbejdsmiljøet herhjemme, og det kræver, at vi investerer flere penge i et bedre arbejdsmiljø, i stedet for som nu, hvor man hele tiden beskærer Arbejdstilsynets ressourcer og mulighed for at føre kontrol med arbejdsmiljøet, siger Morten Skov Christiansen. 

Minister i samråd

De nye oplysninger om kronesmiley-ordningen er så alvorlige for arbejdsmiljø-indsatsen, at Enhedslisten omgående har kaldt beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen i samråd om den nye situation.

Ministeren skriver i en mail til Avisen.dk, at han tager sagen alvorligt.

”Det er klart, at vi tager de her tal alvorligt. Certificeringen er netop en anerkendelse af, at virksomheden arbejder seriøst med arbejdsmiljøet. Derfor er vi netop nu i tæt dialog i arbejdsmiljøforligskredsen og med arbejdsmarkedets parter om at styrke troværdigheden af certificeringsordningen, for vi skal jo kunne have tillid til, at de certificerede virksomheder rent faktisk arbejder seriøst med arbejdsmiljøet," skriver han.

Han vil undersøge muligheden for at tage antallet af arbejdsskader med i en fremtidig certificering.

"Jeg mener, det giver god mening at inddrage arbejdsskadedata i certificeringsprocessen, hvilket også var en af de ting, vi lærte i forløbet med Siemens Wind Power. Jeg har en forventning om, at vi i løbet af efteråret har en samlet pakke med initiativer klar,” skriver han.

Undersøgelsen fra Arbejdstilsynet viser også, at der er en højere hyppighed af alvorlige ulykker med et forventet fravær over tre uger på virksomheder med en kronesmiley.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.