Ekspert er overrasket: Her er grunden til otte ud af ti arbejdsulykker

Langt de fleste arbejdsulykker skyldes, at 'noget er anderledes', viser ny undersøgelse. Resultatet overrasker forsker.
Det er langt fra altid medarbejderes egen skyld.
Det er langt fra altid medarbejderes egen skyld. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix/Arkiv

En defekt maskine, nye arbejdsopgaver eller måske et nyt arbejdssted. 

Det er højst sandsynligt en af grundene til, der sker ulykker på jobbet. 

Ny undersøgelse fastslår, at den største årsag til arbejdsulykker er, at noget er anderledes, end det plejer at være. 

Dermed er det virksomhedernes indretning eller maskinfejl, der i højere grad forårsager ulykker end den enkelte medarbejders manglende koncentration. 

Det skriver Magasinet Arbejdsmiljø tirsdag. 

Brud på rutinerne

Otte ud af ti ulykker skyldes overordnet brud på rutiner, konkluderer undersøgelsen, som forskere fra Syddansk Universitet står bag. 

De har gennemgået data fra 4.002 personer, som har været udsat for en arbejdsulykke i 2013. 

Og tendensen var klar: Det er klassiske årsager som maskinsikkerhed og arbejdspladsens indretning, der volder fare for medarbejderne. 

Til gengæld er det få ulykker, der skyldes medarbejderens manglende koncentration, eksempelvis på grund af tidspres eller brug af mobiltelefon. 

Overrasker forsker bag 

Og det overrasker forsker og speciallæge ved arbejds- og miljømedicinsk klinik Flemming Lander, der har stået i spidsen for undersøgelsen:

- Vi forventede, at de årsager, der har med den enkelte person at gøre, ville have en større betydning, men det viste sig, at de klassiske ulykkesfaktorer havde en større betydning, siger han til Magasinet Arbejdsmiljø.

Ydermere viser det sig, at personer i faste jobfunktioner har dobbelt så høj risiko for at komme ud for en ulykke sammenlignet med folk i midlertidige stillinger, som eksempelvis rejsemontører eller bygningsarbejdere. 

Orden og ryddelighed 

Ifølge Flemming Lander tyder det på, at ansatte i midlertidige job er bedre forberedte på skiftende jobfunktioner og er bedre i stand til at håndtere uforudsete situationer. 

Han fremhæver hvilke faktorer, det er vigtigt at prioritere for at forebygge arbejdsulykker: 

- Det er vigtigt at vedligeholde maskiner og arbejdsredskaber, sikre orden og ryddelighed på arbejdsstedet og at sikre tilstrækkelig uddannelse af operatørerne, så de reagerer på unormal drift af maskiner og materialer – inden det går galt, siger Flemming Lander til Magasinet Arbejdsmiljø. 

Derudover er det vigtigt med et godt sikkerhedsklima og faste procedurer, så man uanset tidspres undgår forkert håndtering af maskiner, lyder rådet. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.