Neergaard får vælger-klø: "Folk har ingen fornemmelse af, hvem han er"

Selvom beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen har stået for store reformer i årets løb, kan mange danskere ikke vurdere hans indsats. Og de, der kan, er overvejende utilfredse.
Jørn Neergaard Larsen er på ingen måder castet til at være en folkeforfører, mener politisk kommentator.
Jørn Neergaard Larsen er på ingen måder castet til at være en folkeforfører, mener politisk kommentator. Foto: SCANPIX arkiv

Hver tredje dansker har ikke nogen holdning til beskæftigelsesministerens indsats. Og dem, der kender Jørn Neergaard Larsen (V), giver ham dårlige karakterer.

Det viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har udført for Ugebrevet A4/Avisen.dk i anledning af, at Løkke-regeringen i dag fejrer sit 1 års jubilæum. I undersøgelsen har et repræsentativt udsnit af befolkningen givet ministrene karakter efter 7-trins-skalaen.

Og Neergaard er ingen højdespringer. Han får en gennemsnitskarakter på 2,7 for sin evne til at forvalte sit embede og for dygtighed og troværdighed som politiker. Mens 30 procent af de adspurgte ikke kan svare på, hvordan de vil bedømme ham.

Jørn Neergaard Larsen selv vil ikke kommentere på resultaterne af undersøgelsen.

Men politisk redaktør på Fyens Stiftstidende Elisabet Svane peger på, at det ikke ligefrem er noget prangende skudsmål, beskæftigelsesministeren har fået.

- Det, at så mange svarer 'ved ikke', er et tegn på, at ministeren ikke er slået igennem i den brede befolkning. Og det gør jo også ofte, at man giver en lavere karakter, siger hun til Avisen.dk.

Anonym minister 

Jørgen Neergaard Larsen er den minister i hele Venstre-regeringen, som flest har angivet, at de ikke kan bedømme. Til sammenligning er der kun syv procent, der ikke kan bedømme statsministeren Lars Løkke Rasmussen, mens det for integrationsminister Inger Støjberg gælder ni procent.

Som beskæftigelsesminister har Jørn Neergaard Larsen stået i spidsen for store reformer som kontanthjælpsloftet med 225-timers reglen og integrationsydelsen samt den nye dagpengereform.

Men trods det har han været ret anonym, mener politisk kommentator Henrik Qvortrup:

- Jeg tror ikke, folk har nogen som helst fornemmelse af, hvordan Jørn Neergaard er. Han er ikke en, vælgerne har noget selvstændigt forhold til, siger han.

Både prygl og skulderklap

De adspurgte har også givet karakterer til regeringens indsats på en række politikområder. Og Jørn Neergaard Larsen er minister for både det mest populære og det mest upopulære politikområde.

Området 'Arbejdsmarked og beskæftigelse' får med karakteren 3,2 den højeste score blandt de seks områder, vælgerne er blevet bedt om at vurdere.

Til gengæld går den absolutte bundkarakter - 1,8 - til området 'Økonomisk tryghed for ledige og udsatte'. Det er faktisk dumpekarakter og den laveste af alle de seks politikområder, der er spurgt til. Samtidig er området det eneste, hvor regeringen ligger under 02 og altså dumper.

Men ledige og udsattes forhold er heller ikke et område, hvor man af en blå regering vil forvente det samme som af en socialdemokratisk ledet regering. 

- Det er ikke et område, som ligger naturligt som førsteprioritet for en borgerlig regering, siger Elisabet Svane. 

Dygtig - men ikke stemmesluger

Jørn Neergaard Larsen ligger med sin karakter på 2,7 i bunden af Venstreholdet sammen med finansminister Claus Hjort Frederiksen og energi- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt, men over bundskraberen, miljø- og fødevareminister Esben Lunde med 2,1.

Men den lave karakter afspejler ikke beskæftigelsesministerens viden indenfor sit felt, påpeger Henrik Qvortrup.

- Den væsentligste kvalifikation er vel, at han er inde i stoffet, og så lader han andre om at tegne regeringen udadtil. Jeg tror ikke, at Neergaard er castet til at være en folkeforfører, siger han.

Da Venstre fik regeringsmagten for et år siden hentede statsministeren sin beskæftigelsesminister hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA), hvor han var direkktør. Og hans mange års erfaringer derfra har han kunne bruge på Christiansborg, hvor han blandt andet har haft succes med trepartsforhandlingerne, påpeger Elisabet Svane.

Om undersøgelsen

Analyse Danmark har gennemført en undersøgelse for Ugebrevet A4/Avisen.dk blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen på 1.000 personer. 

Undersøgelsen er foretaget i perioden fra d. 2. juni 2016 til d. 6. juni 2016.  

Data er vægtet på køn, alder og region i hht. Danmarks Statistiks fordelinger. Derudover er der vægtet i forhold til Folketingsvalget i 2015

De adspurgte er blevet bedt om at give hver enkelt minister en karakter ud fra syv-trins-skalaen for hans eller hendes evne til at forvalte sit embede og for dygtighed og troværdighed som politiker.

Derudover har de adspurgte bedømt, hvordan Venstre-regeringen har klaret sig sit første år på en række politikområder.

UDVID
 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.