Mystisk stålvirksomhed snød elev for 110.000 kroner

En nordsjællandsk kontorelev blev gennem tre år snydt for både løn og pension. Det koster nu stålvirksomheden Sula Steel 110.000 kroner. Virksomheden selv er dog dybt forundret og vil tage sagen i retten.
En kontorelev blev snydt for 110.000 kroner af virksomheden Sula Steel, der har lejet sig ind på det gamle elektrostålværk i Frederiksværk.
En kontorelev blev snydt for 110.000 kroner af virksomheden Sula Steel, der har lejet sig ind på det gamle elektrostålværk i Frederiksværk.
Foto: Scanpix / Iris

Det er en god idé at tjekke sine lønsedler særdeles grundigt. Det må en tidligere kontorelev i virksomheden Sula Steel A/S fra Frederiksværk sande. Virksomheden snød hende nemlig for både løn og pension og må nu hoste op med 111.610 kroner, afslører Avisen.dk i dag.

Det er konsekvensen af en ny kendelse afsagt af Tvistighedsnævnet, som træffer afgørelser i sager mellem elever og deres praktikvirksomheder.

Snydt for pension og feriepenge

Eleven blev i sommeren 2011 ansat som voksenlærling i stålvirksomheden Sula Steel, som holder til i det gamle elektrostålværk i nordsjællandske Frederiksværk. Her arbejdede hun som elev i næsten tre år, men i hele perioden fik hun for lidt i løn og fik slet ikke indbetalt til pension.

Derfor rejste elevens fagforening HK/Privat krav om betaling i december 2014. I en mail forklarede Sula Steel dog, at de ikke har indgået overenskomst med HK, og at de derfor ikke skulle betale løn og pension efter overenskomsten. Men den forklaring holder ikke, fastslog Tvistighedsnævnet.

HK: Det er en søforklaring

Når virksomheder uden overenskomst ansætter elever fra erhvervsuddannelser, skal de nemlig stadig følge overenskomsten. Det kræver loven, forklarer advokat Klara Hoffritz, der førte sagen for HK/Privat. Derfor kan virksomheder ikke undskylde sig med, at de ikke har overenskomst.

- Det er en søforklaring. Alle elever har som udgangspunkt ret til den løn, pension og ferie, der følger af overenskomsten på det område, hvor de er i uddannelse, siger hun og fortsætter:

- Det betyder, at virksomheder ikke kan snige sig udenom at betale løn, pension og andet, som indgår i overenskomsten, uanset om firmaet er dækket af en overenskomst eller ej, siger Klara Hoffritz til Avisen.dk.

Firma under tvangsopløsning

Sula Steel A/S har siden 2011 lejet sig ind på det gamle elektroværk i Frederiksværk. Både virksomhedens ledelse og ansatte består ifølge Avisen.dk's oplysninger næsten udelukkende af russere og ukrainere, ligesom der kun tales russisk i virksomheden. Meningen var, at der skulle opstartes stålproduktion i det gamle værk, men produktionen er i følge flere lokal- og fagmedier aldrig for alvor kommet i gang.

Samtidig kom det i oktober 2015 frem, at virksomheden var under tvangsopløsning, fordi der ikke var indsendt årsrapport. Men det var en fejl, fortalte virksomheden. De havde nemlig blot glemt at få indsendt årsrapporten i tide, forklarede direktøren til magasinet Jern & Maskinindustrien, som skrev om sagen. Tvangsopløsningen er derfor stoppet igen fra den 7. december.

Formand er forundret

I Sula Steel er man meget forundrede over kendelsen fra Tvistighedsnævnet, som kræver betaling af 111.610 kroner til den tidligere elev. Bestyrelsesformand i Sula Steel A/S, Sergiy Pronin, hævder i et interview med Avisen.dk, at virksomheden slet ikke har været klar over, at sagen har været i Tvistighedsnævnet, og at virksomheden heller ikke har modtaget kendelsen.

Af sagsfremstillingen fra Tvistighedsnævnet fremgår det imidlertid, at virksomheden har været i dialog med HK/Privat om sagen. Det fremgår desuden, at Sula Steel og HK var inviteret til et forligsmøde om sagen i Uddannelsesnævnet d. 19. maj 2015. Et møde, som Sula Steel ikke mødte op til.

Samtidig bekræfter Tvistighedsnævnet over for Avisen.dk, at både sagen og selve kendelsen er blevet forkyndt for virksomheden.

Vil have sagen for retten

I Sula Steel forklarer bestyrelsesformand Sergiy Pronin, at de slet ikke var klar over, at eleven skulle lønnes efter overenskomsten, da hun blev ansat. Havde de vidst det, var hun slet ikke blevet ansat.

- Set fra mit synspunkt kan det ses som vildledning fra jobcentrets side, forklarer Sergiy Pronin til Avisen.dk. 

Elevens ansættelse som voksenlærling kom i stand med hjælp fra jobcentret i Halsnæs Kommune. Derfor mener man i Sula Steel, at jobcentret burde have fortalt, at eleven skulle lønnes efter overenskomsten.

Derfor risikerer den nu tidligere elev, at hun må vente længe på sine penge. Hvis en virksomhed er uenig i en kendelse fra Tvistighedsnævnet, kan sagen nemlig indbringes for domstolene. Det vil Sula Steel nu gøre, forklarer bestyrelsesformanden.

- Retten må afgøre, hvem der har ret i denne sag, siger han til Avisen.dk.

Kendelsen fra Tvistighedsnævnet
Kendelse fra Tvistighedsnævnet. Elevens navn er udeladt.

Eleven har ikke ønsket at stå frem, men Avisen.dk er bekendt med hendes identitet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.