Snød elev for 110.000 kroner: Det er jobcentrets skyld!

Virksomheden Sula Steel fra Frederiksværk snød en tidligere elev for 110.000 kroner. Men virksomheden er utilfreds og føler sig vildledt af jobcentret i Halsnæs Kommune.
Virksomheden Sula Steel i Frederiksværk snød en elev for 110.000 kroner. Men det var jobcentrets skyld, mener virksomheden.
Virksomheden Sula Steel i Frederiksværk snød en elev for 110.000 kroner. Men det var jobcentrets skyld, mener virksomheden. Foto: Scanpix / Iris

110.000 kroner. Det skal stålvirksomheden Sula Steel A/S fra Frederiksværk nu betale til en tidligere elev, afslører Avisen.dk i dag. Det sker, efter at virksomheden gennem tre år snød den tidligere kontorelev for både løn og pension. Det kræver en ny kendelse fra Tvistighedsnævnet, der afgør uenigheder mellem elever og virksomheder.

Loven kræver nemlig, at elever på erhvervsuddannelser altid skal lønnes efter en overenskomst, også selvom praktikvirksomheden slet ikke har indgået nogen.

Det betyder for eksempel, at kontorelever altid har ret til blandt andet feriefridage, pension og fritvalgsordning. Men det fik eleven i Sula Steel ikke. Ifølge bestyrelsesformanden for Sula Steel, Sergiy Pronin, vidste virksomheden dog slet ikke, at det var et krav.

Firma: Dårlig vejledning fra kommunen

Det burde jobcentret i Halsnæs Kommune have fortalt bestyrelsesformanden, mener han. Det var nemlig jobcentret i Halsnæs Kommune, der hjalp eleven med at få en praktikplads som voksenlærling i Sula Steel.

- Jobcentret havde pligt til at informere virksomheden om konsekvenserne af den skjulte overenskomst. Det gjorde de ikke. Højst sandsynligt med vilje, fordi de vidste, at vi ville afvise det, forklarer Sergiy Proning til Avisen.dk.

Han forklarer, at en medarbejder fra jobcentret hjalp Sula Steel med at regne ud, hvad voksenlærlingen kostede. Og hvis beregningerne havde vist, hvad eleven reelt ville koste, ville de slet ikke have ansat hende, forklarer bestyrelsesformanden.

Tager sagen i retten

Bestyrelsesformanden mener, at sagen er grundløs, og at kommunens vejledning om at ansætte voksenlærlinge har været for dårlig.

- Set fra mit synspunkt kan det ses som vildledning fra jobcentrets side, forklarer Sergiy Pronin til Avisen.dk.

Ifølge Tvistighedsnævnet skal Sula Steel betale 110.000 kroner til den tidligere kontorelev. Men eleven kan komme til at kigge langt efter pengene. Sula Steel vil nemlig indbringe sagen for domstolene.

- Retten må afgøre, hvem der har ret i denne sag, siger Sergiy Pronin, bestyrelsesformand i Sula Steel A/S til Avisen.dk.

HK: Stadig virksomhedens problem

I elevens fagforening HK/Privat tager man dog den melding med ophøjet ro.

- Det er den mulighed, de har. Sådan er retssystemet bygget op i Danmark. Vi tager os naturligvis også af sagen, hvis de vil indbringe den for domstolene, siger Klara Hoffritz, advokat i HK/privat.

At Sula Steel føler sig vildledt af Halsnæs Kommune, bør dog ikke gå ud over eleven, mener advokaten.

- Det er en sag mellem Sula Steel og kommunen. Det ændrer ikke på virksomhedens ansvar over for eleven. Det er eleven uvedkommende, hvordan virksomheden er blevet rådgivet, for det er arbejdsgiveren selv, der har ansvaret, siger Klara Hoffritz fra HK/Privat.

Kommune: Vi er kede af det

I Halsnæs Kommune er man kede af, at Sula Steel føler sig vildledte. Men Pernille Kjeldgård, chef for Borgerservice og Beskæftigelse, slår fast, at virksomheden er blevet informeret om vilkårene for at ansætte voksenlærlinge.

- Virksomheden fik dengang informationer om vilkårene skriftligt via ansøgningsskema, og det supplerer vi i dag med mundtlig råd og vejledning, skriver hun i en mail til Avisen.dk.

Alligevel er kommunen ked af, at Sula Steel føler sig vildledte.

- Vi er naturligvis kede af sagen, da vi erfarer, at man ikke kun skal yde service, som alene læner sig op af at overholde de formelle spilleregler. Derfor har vi siden styrket rådgivningen yderligere, skriver Pernille Kjeldgaard i en mail til Avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.