Elev mangler 110.000 kroner: Har ikke fået en øre

Virksomheden Sula Steel A/S fra Frederiksværk skal betale 110.000 kroner til en tidligere elev, som blev snydt for løn og pension. Pengene skulle være betalt torsdag, men eleven har ikke fået en eneste øre.
Virksomheden Sula Steel skal efterbetale 110.000 kroner til en tidligere elev. Men hun har ikke fået en øre. 
Virksomheden Sula Steel skal efterbetale 110.000 kroner til en tidligere elev. Men hun har ikke fået en øre.  Arkivfoto: Jan Jørgensen / Scanpix

Avisen.dk kunne fredag fortælle, hvordan virksomheden Sula Steel A/S fra Frederiksværk gennem tre år underbetalte en tidligere kontorelev. Eleven fik blandt andet for lidt i løn og ingen pension.

Derfor skal virksomheden betale 111.610 kroner tilbage til eleven, fastslog Tvistighedsnævnet, der afgør uenigheder mellem elever fra erhvervsuddannelser og deres praktikvirksomheder. Men eleven har ikke fået sine penge.

HK tager retslige skridt

Kendelsen blev afsagt den 3. december, og pengene skulle senest være betalt inden for 14 dage, altså torsdag denne uge. Men eleven har ikke fået en øre, fortæller elevens advokat, Klara Hoffritz fra HK/Privat.

- Det betyder at vi nu tager retslige skridt til inddrivelse. Så i første omgang sender vi dem et såkaldt krævebrev, hvor de får en forholdsvis kort frist til at betale, forklarer hun til Avisen.dk.

Falder pengene stadig ikke, vil HK tage andre midler i brug.

- Sker det ikke, vil vi formentligt enten gå i skifteretten eller i fogedretten for at inddrive beløbet, fortæller Klara Hoffritz fra HK/Privat.

Virksomhed vil tage sagen i retten

Tvistighedsnævnet fastslog, at eleven havde ret til løn efter HK's overenskomst. Det er nemlig et krav, at elever fra erhvervsuddannelser lønnes efter deres uddannelsesområdes overenskomst. Det gælder også, selvom deres praktikplads ikke har indgået overenskomst med en fagforening.

Men det var virksomheden ikke klar over, da de ansatte eleven, hævdede bestyrelsesformand Sergiy Pronin tidligere. Jobcentret i Halsnæs Kommune hjalp med at få uddannelsesaftalen på plads, men ifølge virksomheden var de ikke blevet informeret om, at eleven skulle lønnes efter overenskomsten.

- Set fra mit synspunkt kan det ses som vildledning fra jobcentrets side, forklarede Sergiy Pronin til Avisen.dk.

Derfor vil virksomheden indbringe sagen for domstolene, lød det fra bestyrelsesformanden. Er man uenig i en kendelse fra Tvistighedsnævnet, kan man nemlig indbringe den for domstolene inden for otte uger.

- Retten må afgøre, hvem der har ret i denne sag, sagde han fredag til Avisen.dk.

Avisen.dk har bedt virksomheden om en kommentar til artiklen. Bestyrelsesformand i Sula Steel A/S, Sergiy Pronin, fortæller dog, at han ikke ønsker at kommentere sagen yderligere.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.