Mødrehjælpen: Tæl frivilligt arbejde med i 225-timersregel

Frivilligt arbejde skaber tilknytning til arbejdsmarkedet og bør derfor tælle med i 225-timers kravet til kontanthjælpsmodtagere, lyder det fra Mødrehjælpen. Socialrådgiverforeningen bakker op om forslaget, mens Venstre er imod.
Mødrehjælpen foreslår nu, at frivilligt arbejde tæller med i 225-timersreglen. Her arbejder frivillige i Mødrehjælpens butik i Valby.

Mødrehjælpen foreslår nu, at frivilligt arbejde tæller med i 225-timersreglen. Her arbejder frivillige i Mødrehjælpens butik i Valby.

Foto: Andreas Omvik

Frivilligt arbejde kan være et springbræt fra kontanthjælp til et ordinært arbejde.

Derfor foreslår Mødrehjælpen nu, at frivilligt arbejde og arbejde i socialøkonomiske virksomheder bør tælle med i kravet til kontanthjælpsmodtagere om, at de skal arbejde 225 timer for at undgå at blive sat ned i ydelser, som følge af kontanthjælpsloftet, som træder i kraft 1. oktober.

- Kravet om 225 timers arbejde i ordinære job er for skrapt i forhold til, at mange af dem, som vil blive ramt, står i en meget sårbar situation. Der er behov for nogle realistiske trin på den trappe, som i sidste ende kan føre til et almindeligt arbejde. Derfor bør frivilligt arbejde tælle med i kravet, siger direktør i Mødrehjælpen, Mads Roke Clausen.

Det forslag bakkes op af formand for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, som også mener, at det er for snævert kun at tælle ordinært og ustøttet arbejde med i 225-timers kravet.

- Det ville være rigtig fornuftigt at lade frivilligt arbejde tælle med, siger Majbrit Berlau.

Omvendt møder forslaget ingen opbakning fra regeringspartiet Venstre, som sammen med resten af blå blok står bag kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen. 

Frivilligt arbejde øger jobchancer

Hos Mødrehjælpen er direktør, Mads Roke Clausen, enig i det politiske ønske om, at dem der kan, skal arbejde. Men for mange er det urealistisk at gå direkte fra kontanthjælp til et ordinært job, lyder det.  

- Udfordringen for mange af kontanthjælpsmodtagerne er jo ikke kun, at de mangler et arbejde. De kan have langt mere komplekse problemer med i bagagen som f.eks. psykiske problemer eller traumer efter at have været udsat for vold, siger Mads Roke Clausen.

Frivilligt arbejde vil derfor kunne åbne nogle døre i forhold til at få et netværk, som kan være en stor hjælp på vejen til at få et ordinært arbejde.

- Man ved fra undersøgelser, at det er en super god idé, at ledige laver frivilligt arbejde, fordi det øger deres jobchancer og giver dem en tro på egne evner i forhold til at kunne klare et arbejde, siger Mads Roke Clausen.

Socialrådgiverne: Tæl også virksomhedspraktik med

Majbrit Berlau mener, at 225-timersreglen vil ramme mange hårdt økonomisk, fordi de ikke formår at få tilstrækkeligt med ordinære løntimer hjem før fristen.

- 225-timers reglen burde jo handle om, at folk får en eller anden form for tilknytning til arbejdsmarkedet og her ville frivilligt arbejde give god mening. I stedet handler reglen om, at gøre det så svært for så mange som muligt at leve op til kravet, siger Majbrit Berlau.

Hun forklarer, at Dansk Socialrådgiverforening også gerne så, at job med løntilskud og virksomhedspraktik talte med i kravet, fordi det også giver en tilknytning til arbejdsmarkedet.

- Det har man bevidst fravalgt fra regeringen og partierne bag forligets side af, for det er forslag, som vi stillede allerede tidligt i processen omkring kontanthjælpsloftet, siger Majbrit Berlau.

Venstre: Kun ordinært arbejde skal tælle med

Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, skriver i en sms til Avisen.dk, at han afviser forslaget om at lade andre former for arbejde som for eksempel frivilligt arbejde tælle med i 225-timers reglen. 

- Ordinært og ustøttet arbejde er det, som giver de bedste muligheder for at komme i arbejde efterfølgende, og det giver også en reel økonomisk gevinst, skriver Hans Andersen. 

Regeringen indgik tilbage i november aftalen om det nye kontanthjælpsloft og 225-timers reglen sammen med Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.