Når kontanthjælpsloftet rammer: Herberger frygter flere hjemløse

Københavnske herberger er stærkt bekymrede for konsekvenserne af det nye kontanthjælpsloft, som, de mener, vil skubbe flere ud i hjemløshed.
Herberger frygter, at flere vil ende på gaden som konsekvens af den nye kontanthjælpsreform 
Herberger frygter, at flere vil ende på gaden som konsekvens af den nye kontanthjælpsreform  Pelle Rink: Scanpix/arkiv

Tusindvis af københavnske kontanthjælpsmodtagere risikerer at blive sat på gaden, når det nye kontanthjælpsloft træder i kraft den 1. oktober.

Det frygter flere herberger i København, som forudser, at det vil skubbe en ny gruppe mennesker ud i hjemløshed.

Avisen.dk har været i kontakt med de i alt seks herberger, som enten har driftoverenskomst eller modtager økonomisk støtte fra Københavns Kommune. Af de seks svarer tre, at de forudser betydelige konsekvenser ved kontanthjælpsloftet. To steder svarer, at deres målgruppe i udgangspunktet ikke vil være blandt dem, som bliver hårdest ramt. Et enkelt herberg har ikke ønsket at udtale sig.

Forstanderen for Kirkens Korshærs Herberg i Hillerødgade i København, Britta Lindqvist, er helt overbevist om, at det nye kontanthjælpsloft vil give langt flere henvendelser fra borgere, der er blevet sat på gaden.

- Vi er meget bekymrede for konsekvenserne. Vi frygter, at rigtig mange borgere ikke længere har råd til at blive boende i deres nuværende bolig, og som konsekvens af det vil de søge hjælp hos os. Men det er ikke så ligetil, for ifølge reglerne kan vi ikke hjælpe folk, hvis de “bare” er hjemløse. Det er ikke grund nok til at få en plads på et herberg, siger Britta Lindqvist.

Bliver nødt til at afvise folk

Britta Lindqvist forklarer, at man kan kun få plads på et herberg, hvis man eksempelvis også har et misbrugsproblem eller er psykisk syg. Og selv hvis man lever op til det krav, kan herbergerne alligevel være nødt til at afvise folk, fordi der ikke er ledige pladser.

- Det kan tvinge folk til at sove på sofaer hos venner og bekendte, hvilket i den grad tærer på det ofte skrøbelige sociale netværk, socialt udsatte i forvejen har. Jeg er bange for, at det på sigt også vil føre til flere gadesovere. Set fra vores perspektiv vil det slet ikke gavne muligheden for at få en tættere tilknytning til jobmarkedet, siger Britta Lindqvist.

Kontanthjælpsloftet risikerer ikke bare sende en ny gruppe ud i hjemløshed. Det vil også få konsekvenser for de beboere, som allerede opholder sig på de fyldte københavnske herberger, fordi de nuværende beboere får færre midler til at betale en husleje for. Det gør, at de får endnu sværere ved at finde en bolig, som har en tilstrækkelig lav husleje.

- Vi er meget bekymrede for udviklingen, siger Britta Lindqvist.

Hun forklarer, at de på herberget allerede nu kender til eksempler på beboere, som har været så heldige, at de har fået en bolig anvist, men som har været nødsaget til at takke nej på grund af udsigten til den lavere ydelse som følge af kontanthjælpsloftet. De må derfor blive på herberget.

En ny gruppe af hjemløse

Lederen på herberget KFUMs Kollegium på Artillerivej i København, Karsten Grønne, er enig i, at det nye kontanthjælpsloft vil få flere til at opsøge herberger i byen.

- Vi kommer til at se et nyt boom af en anden kategori af hjemløse end dem, som vi har set før. Det her er jo folk, som indtil nu har kunnet klare hverdagen, men som nu bliver presset så hårdt økonomisk, at de ikke længere kan blive boende i deres lejligheder, siger Karsten Grønne.  

Han forudser også, at det bliver et problem for de enkelte herberger at vurdere, om de nye hjemløse er socialt udsatte nok til at måtte bo på herberget.

- Hvis ikke de er berettiget til at bo hos os, henviser vi dem typisk til private pensionater. Men hvis der kommer en ny bølge af hjemløse, bliver de jo også lynhurtigt fyldt op, og det er desuden heller ikke nogen billig løsning, siger Karsten Grønne.

Han forudser derfor en lang periode med øget pres på herbergerne i København.

- Vi er slet ikke gearet til at kunne modtage den store bølge af mennesker, der vil komme som konsekvens af kontanthjælpsloftet. Og den vil komme. Det kan ikke være anderledes, for de her menneskers økonomi er i forvejen presset til kanten, og hvis de så pludselig står med nogle tusinde kroner mindre om måneden, så kan jeg slet ikke se, hvordan det skal kunne hænge sammen for dem, siger Karsten Grønne.

Også herberget Hørhuset på Amager frygter for lignende konsekvenser. 

Herbergerne Mændenes Hjem og Kollegiet Gl. Køge Landevej forklarer, at de også godt kan nikke genkendende til de mulige konsekvenser af kontanthjælpsloftet. Men for deres målgruppe af brugere vil det ikke blive det samme problem, da målgruppen næsten udelukkende tæller mænd med et misbrug, som ikke har haft egen bolig i mange år.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.