"Ministeren må have tabt sutten": Læserne raser over plejehjems-udtalelse

Ældre på plejehjem skal selv hjælpe til i stedet for at betragte det som et hotel, mener sundhedsminister Sophie Løhde (V). Den udtalelse har fået læserne op ad stolen.
Dette er endnu et eksempel på, at politikere og befolkningen lever i hver deres verden. Er sundhedsministeren ikke klar over, hvor dårlig man skal være i dag for at få en plejehjemsplads? spørger Avisen.dk's læsere.
Dette er endnu et eksempel på, at politikere og befolkningen lever i hver deres verden. Er sundhedsministeren ikke klar over, hvor dårlig man skal være i dag for at få en plejehjemsplads? spørger Avisen.dk's læsere. Fotocollage: Avisen.dk. Foto: Scanpix / Arkiv

Hun må have tabt sutten.

Sådan lyder reaktionen fra læserne på sundhedsminister Sophie Løhdes (V) udtalelse om, at ældre på plejehjemmene skal droppe hotel-tankegangen og hjælpe til med for eksempel at skrælle kartofler og dække bord, i stedet for at gå rundt i morgenkåbe og sutsko. Man bør udnytte de ældres ressourcer, mener hun.

"Hun har jo helt og aldeles tabt sutten. Oftes betales der mere end folkepensionen for et plejehjemsophold, hvor der er totalt nedskrevet på aktivitets- og personalekontoen, så ordet "hotel" er så malplaceret. Og så kan borgeren KUN komme i betragtning, hvis vedkommende absolut intet kan selv i eget hjem," skriver Susanne for eksempel.

Politikere og borgere lever på to forskellige planeter

Hun er kun en ud af flere hundrede læsere, som har givet deres mening til kende på Avisen.dk's Facebook-side. Og stort set alle mener, at ministerens udtalelse er langt ude.

"Endnu et eksempel blandt utrolig MANGE på, at afstanden blandt politikere på Christiansborg og befolkningen er ufattelig stor. Der er absolut INGEN viden om eller forståelse for, hvordan tilværelsen er for borgere i Danmark. Kunne lige så godt være to forskellige planeter, vi kommer fra. Desværre har politikerne hverken interesse for eller tro på befolkningen mere, og desværre slet ingen selverkendelse omkring deres manglende viden. Måske tager en politiker ud på et planlagt besøg på fx et plejehjem, hvor alt er rent glansbillede i den time de er der. Ingen ser hverdagen," skriver Katharina.

"Jeg er målløs. En folkevalgt politiker har efter min mening ingen ret til at komme med sådanne "arrogante" udtalelser, der iøvrigt viser hendes manglende viden, kendskab til ældre og ikke mindst manglende empati og respekt! Alle vores ældre borgere har været med til at bygge dette "velfærdssamfund" op, så de fortjener i høj grad en værdig og god alderdom!!" skriver Anne.

"Folk er jo nærmest skindøde"

Flere gør opmærksom på, at ældre den dag i dag skal være meget dårlige, før de bliver visiteret til en plejehjemsplads.

"Plejehjem er som ordet siger plejehjem! I gamle dage havde vi alderdomshjem, hvor der var mange forskellige typer af beboere. Her kunne der sagtens være småjob, som de ældre kunne arbejde med. I dag visiterer kommunerne kun de allersvageste til plejehjemmene, så Sophie er på et vildspor!" skriver Bjarne.

Andre gør opmærksom på, at det ikke er magelighed, der får nogle ældre til at tilbringe dagen i sutsko og morgenkåbe - men fordi de ikke kan tage tøj på selv, og de ansatte ikke har tid til at hjælpe.

"Folk er jo nærmest skindøde, inden de kan få en plejehjemsplads, så hun er da helt vild på den. "Slut med at gå i morgenkåbe og sutsko hele dage" - jamen fint, så kommer Sofie vel og hjælper dem i og af tøjet? - personalet har oftest ikke tid - de er ved at vende fru Jensens ble for 3. gang," skriver Kirsten.

"Sundhedsministeren trænger vist til et virkelighedstjek. Dem der bor på plejehjem er så dårlige at de ikke kan hjælpe til. Jeg har ofte set plejehjemsbeboere i morgenkåbe og sutsko langt op ad dagen, men det er fandme ikke fordi de ikke gider selv at tage tøj på, det er fordi de ikke selv kan tage tøj på og der er ikke personale nok til at hjælpe," skriver Lisbeth.

Ud på arbejdsmarkedet igen?

Nogle læsere gør også opmærksom på, at de ældre selv betaler for at bo på plejehjemmene og derfor selv må bestemme, hvorvidt de vil gå rundt i morgenkåbe eller ej.

Endelig sammenligner nogle læsere synet på de ældre med synet på ledige og syge.

"Udnytte deres ressourcer... ja men ved du hvad, skal vi ikke bare se om ikke vi kan sende dem ud på arbejdsmarkedet igen nu vi er i gang? Døende mennesker under pensionsalderen bliver jo allerede vredet igennem maskinen for at se om ikke de har nogle ressourcer der kan udnyttes. At det så tager længere at hjælpe Fru Hansen med at skrælle en gryde kartofler i stedet for at gøre det selv, det gør ikke så meget. Sossu'erne har jo rigeligt med tid i politikernes optik. De har godt nok ikke tid til at hjælpe Asger på toilettet, men han skal vel også have sine ressourcer udnyttet, han kan få en klud og gøre rent efter sig selv, når han tisser i bukserne," skriver Maria i en kommentar, der har fået 110 "likes".

Også fagforbundet FOA og Ældre Sagen har kritiseret ministerens udmelding.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.