Angreb på minister: Plejehjem er IKKE hoteller

Både Ældre Sagen og FOA langer ud efter sundhedsminister Sophie Løhdes sammenligning mellem plejehjem og hoteller.
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil have et opgør med "hoteltankegangen" på landets plejehjem. Men sammenligningen mellem plejehjem og hoteller er misvisende, mener Ældre Sagen og FOA.
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil have et opgør med "hoteltankegangen" på landets plejehjem. Men sammenligningen mellem plejehjem og hoteller er misvisende, mener Ældre Sagen og FOA. Foto: Scanpix/arkiv

Beboere på landets plejehjem skal tage aktiv del i hverdagen og de daglige pligter. Sådan lød det i lørdags fra sundhedsminister Sophie Løhde (V), der i et stort interview med Berlingske gav udtryk for, at ældre på plejehjem skal hjæpe til med eksempelvis at skrælle kartofler eller dække bord.

- Der er brug for et opgør med den hoteltankegang, der hersker på nogle plejehjem, hvor man kan gå rundt i morgenkåbe og sutsko hele dagen, og hvor der i det hele taget ikke rigtigt sker noget, sagde hun blandt andet til Berlingske. 

Men sammenligningen med hoteller er helt hen i vejret, lyder det nu fra både Ældre Sagen og FOA.

- Sammenligningen med et hotel er fuldstændig misvisende - der er absolut ingen ligheder mellem det at bo på plejehjem og det at være gæst på et hotel. Det er de færreste, der flytter på plejehjem af lyst; det er af nød, fordi man simpelthen er for svækket til at kunne klare sig hjemme. Samtidig er visitationen til plejehjem skrap – kun de svageste får en plejehjemsbolig, siger souschef i Ældre Sagen Jens Højgaard i en pressemeddelelse.

"Det er en ommer"

Også i fagforbundet FOA, der organiserer mange af de ansatte på landets plejehjem, kritiserer man ministerens udmelding. 

Formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Karen Stæhr kalder det på Facebook "en ualmindelig dårlig sammenligning," som Sophie Løhde drager mellem plejehjem og hoteller.

Karen Stæhr fremhæver, at ministeren det seneste år har besøgt adskillige plejecentre rundt om i landet. Og selvom det er et "glansbillede", der er blevet fremvist ved ministerbesøget, så er det ingen undskyldning for sammenligningen, lyder det fra Karen Stæhr.

"Hun må ha sat kikkerten for det blinde øje samtidig med, at hørelsen har været svækket. For det kan ikke ha forbigået nogen - heller ikke en minister eller dennes stab af medarbejdere - at livet på et plejehjem er alt andet end et hotelophold for friske ældre mennesker," skriver Karen Stæhr blandt andet i sit Facebook-opslag.

Hun mener heller ikke, at det kan være forbigået Sophie Løhdes opmærksomhed, at personalet på landets plejecentre er skåret helt ind til benet. Karen Stæhr har derfor en klar opfordring til ministeren:

"Så - Sophie Løhde - det er en ommer, og det er ingen skam, at undskylde, når man har kvajet sig," slutter hun sit opslag.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.