Løkke: Risgaards tankevækkende råd fik mig til at gruble

- Den nye udvikling er noget, vi skal klare, og noget vi kan klare, siger statsministeren om udfordringerne på det danske arbejdsmarked.
Arkivfoto: Andreas Bastiansen/Scanpix

Den nye borgerlige trekløverregering er ikke dårligt nyt for fagbevægelsen og de danske lønmodtagere. Tværtimod.

Det var et af de centrale budskaber fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han torsdag indtog talerstolen i folketingssalen for at redegøre for det nye regeringsgrundlag.

Både i starten og slutningen af talen henviste statsministeren direkte til sit gode samarbejde med fagbevægelsen, og han citerede også et godt råd, som LO-formand Lizette Risgaard gav ham i sidste uge, da Løkke deltog i en stor LO-konference i Nyborg.

- 'Utrygge mennesker tøver, trygge mennesker tør', sagde hun. Det kunne jeg så tygge på i bilen hjem over Storebæltsbroen og hjem over Sjælland en mørk novemberaften, og det gjorde jeg.

- Jeg tror faktisk, at fagbevægelsen og den nye trekløverregering på tværs af det, der skiller os, kan blive enige om en hel del, lød det fra Løkke.

Noget, vi skal klare 

Mens statsministeren ikke brugte tid på at tale om regeringsgrundlagets afsnit om en senere tilbagetrækningsalder, så brugte han meget tid på at tale om de store udfordringer, det danske arbejdsmarked står overfor.

Det handler først og fremmest om at tage både muligheder og risici alvorligt, fastslog Løkke.

- Danske håndværkere får konkurrence fra udenlandske kolleger. Det er jo fair nok, hvis det sker på fair vilkår.

- Nye virksomheder vokser frem af deleøkonomi til glæde for mange. Det er godt, men der er andre der bliver presset på levebrødet.

- Robotter kan klare det nedslidende arbejde i industrien og ældreplejen. Det er godt for arbejdsmiljøet, men der er også mennesker, der bliver trængt, sagde Løkke og kom derefter med endnu en hilsen til fagbevægelsen.

 - Den nye udvikling er noget, vi skal klare, og noget vi kan klare. Ja, vi kan endda komme stærkere ud, end vi gik ind. Det er tilgangen i den danske fagbevægelse, og det er jeg glad for.

Treparten er genoplivet

Ifølge statsministeren er flere trepartsaftaler mellem regeringen, arbejdsgivere og lønmodtagere et af svarene på udfordringerne på det danske arbejdsmarked.

Og Løkke gik heller ikke glip af muligheden for at træde lidt rundt i en af de helt store fiaskoer for den røde regering under ledelse af Helle Thorning-Schmidt, som i 2012 måtte opgive at lande en trepartsaftale.

- For et år siden gik vi ind i trepartsforhandlinger fra det absolutte nulpunkt. Det var dømt ude, det var dømt dødt og begravet af den forrige regering. Siden har vi lavet to gode aftaler.

- Det er lykkedes at genoplive samarbejdet mellem arbejdsgivere, lønmodtagere og regering takket være en konstruktiv fagbevægelse og fremsynede arbejdsgivere. Og det var ikke et sekund for tidligt. Et ansvarligt samarbejde om store samfundsudfordringer er nødvendigt nu som aldrig før, sagde Løkke.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.