Det betyder regeringens plan: Færre penge til børnepasning og ældrepleje
En årlig vækst på 0,3 procent i den offentlige sektor er de facto en besparelse.
- Vi kommer til at opleve store forringelser på velfærden. For antallet er børn og ældre, der har behov for pleje vil stige, men vil der være færre penge til dem, siger direktør i AE-rådet Lars Andersen til Avisen.dk.
- Vi kommer til at opleve store forringelser på velfærden. For antallet er børn og ældre, der har behov for pleje vil stige, men vil der være færre penge til dem, siger direktør i AE-rådet Lars Andersen til Avisen.dk. Foto: Scanpix/arkiv


Den nye regering bestående af Venstre, Liberal Alliance og Konservative lægger op til en årlig vækst i offentligt forbrug på 0,3 procent.

Men det betyder reelt besparelser på 14 milliarder, fastslår Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-rådet).

For væksten på 0,3 procent matcher ikke det årlige demokratiske pres på grund af flere ældre, syge mv., som er på 0,6 procent. 

Det konkluderer AE-rådet i en ny analyse, lavet for Avisen.dk, på baggrund af den nye trekløverregerings regeringsgrundlag, som blev præsenteret søndag eftermiddag. 

I følge analysen vil der komme til at mangle 14,25 milliarder frem mod 2025 for at kunne følge med i den demokratiske udvikling. 

Det vil betyde besparelser på den nære velfærd som børnepasning og ældrepleje, konkluderer AE-rådet. 

- Vi kommer til at opleve store forringelser på velfærden. For antallet er børn og ældre, der har behov for pleje vil stige, men vil der være færre penge til dem, siger direktør i AE-rådet Lars Andersen til Avisen.dk.

Kan blive mere effektive

Den liberale tænketank Cepos er enig, at der i en alt-andet-lige-situation bliver 14 mia. mindre i kassen. Ifølge cheføkonom Mads Lundby Hansen er der bare et stort men:

- Når AE-rådet finder en manko på 14 mia. kr., er det ud fra en tankegang om, at der ikke kommer nogen produktivitetsfremskridt i den offentlige sektor, siger han.

Ifølge Mads Lundby Hansen er det faktisk muligt at finde flere penge til velfærd, selv om væksten kun er på 0,3 pct. Det kræver, at kommuner, regioner og andre offentlige instanser arbejder mere effektivt og lærer af dem, der finder de bedste løsninger.

- Man kan nemlig øge den offentlige produktivitet som man får mere service for de samme penge. Det kan for eksempel ske via mange flere udliciteringer af offentlige opgaver til private virksomheder. Desuden kan de mindst effektive kommuner lære af de mest effektive kommuner på ældreområdet mv., siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.

Han henviser til, at en kommission, der arbejdede under den tidligere S-regering, fandt frem til, at det var muligt at øge produktiviteten i den offentlige sektor med helt op til 10 pct.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.