På røven i Nakskov

Lisbeth Zornig: "På røven i Nakskov" er fremragende

Samfundsdebattøren Lisbeth Zornig Andersen er glad for det omdiskuterede TV2-program ”På røven i Nakskov”
- For det første er det fremragende fortalt, og man holder af de mennesker, der bliver portrætteret, siger Lisbeth Zornig Andersen.
- For det første er det fremragende fortalt, og man holder af de mennesker, der bliver portrætteret, siger Lisbeth Zornig Andersen. Claus Bech/Scanpix

TV2-serien ”På røven i Nakskov” har skabt debat og protester i massevis. At fremstille Rikkes, Ibs og Kenneth besværlige hverdag forværrer blot danskernes generelle indtryk af Lolland-Falster, som i forvejen slås med et dårligt image i medierne. Sådan lyder kritikken blandt andet fra de mere end 20.000 medlemmer af Facebookgruppen 'Lolland-Falster Lovestorm’.

De bliver nu modsagt af en af landets fremmeste forkæmpere for socialt udsatte - foredragsholderen og samfundsdebattøren Lisbeth Zornig Andersen. Hun er selv vokset op på Lolland i et hjem hærget af druk, overgreb og svigt. Over for BT roser hun TV2-serien for at minde resten af Danmark om, hvad det vil sige at leve under fattige og urimelige vilkår i Udkantsdanmark.

"Fremragende"

- Jeg synes, det (programmet, red.) er fremragende. For det første er det fremragende fortalt, og man holder af de mennesker, der bliver portrætteret. Jeg synes, de er værdige, og man kan mærke, at det er 'gode mennesker på røven', som på hver deres måde kæmper, hvad de har kært, siger Lisbeth Zornig Andersen til BT.

Hun synes, at programmet skildrer virkeligheden. Lisbeth Zornig Andersen kan dog godt forstå, at den del af lokalbefolkningen, der klarer sig godt, ikke synes om programmet. Men hun minder om, at hvert 10. barn på Lolland lever under OECD’s fattigdomsgrænse.

Ikke nogens skyld

- Dem, der kritiserer, tror, at det er deres skyld. Men det er jo ikke nogens skyld. Min pointe er, at der mangler arbejdspladser, og selvom der er noget, der hedder udligningsordninger, så forslår det ikke, fordi det er et udkantsområde, som er dårligt stillet økonomisk og arbejdsmæssig. Lolland-Falster skal have en helt særlig håndsrækning fra staten og alle os andre, der bor i de andre kommuner, siger hun til BT.

De massive protester mod programmet fik dog ikke danskerne til at zappe væk, da første program blev sendt torsdag aften klokken 20.00. Snarere tværtimod.

597.000 danskere så med, oplyser TV2 til Avisen.dk. Til sammenligning så 461.000 danskere ’Danmarks skønneste sommerhus’ på DR1 i samme tidsrum.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.