På røven i Nakskov

Sådan gik det for den 14-årige mor fra Nakskov

Rikke fra dokumentarserien 'På røven i Nakskov' er frustreret over, at kommunen ikke har tilbudt mere hjælp til hendes datter Angelica, efter hun har fået tvangsfjernet sit barn.
Rikke er utilfreds med, at kommunen ikke vil støtte Angelica i hjemmet, så hun kunne beholde sit barn.
Rikke er utilfreds med, at kommunen ikke vil støtte Angelica i hjemmet, så hun kunne beholde sit barn. Foto: Koncern TV- og filmproduktion /TV 2

Rikke fra tv-serien ’På røven i Nakskov’ valgte for et år siden at gå til medierne for at skabe opmærksomhed om hendes datters situation. Angelica var blevet gravid som 13-årig, og kommunen havde givet dem valget mellem at sende hende og spædbarnet i familiepleje eller at få barnet tvangsfjernet.

- Jeg var presset og stod med ryggen mod muren, siger Rikke i dag til Avisen.dk.

Rikke var uenig med kommunens afgørelser. Derfor valgte hun selv at forsøge at få deres historie frem i lyset.

Hun mener, at kommunen har lyttet alt for lidt til Angelicas ønske om at blive hjemme med barnet.

- Hvorfor støtter man ikke op med hjælp i hjemmet? Siger Rikke.

To besøg om ugen

Angelicas dreng, Frej, er i dag i pleje hos sin farmor og farfar i Guldborg i den anden ende af Lolland. Hun ser ham to gange halvanden time om ugen i et besøgslokale i Maribo. Rikke er klar over, at det er mere, end hvad mange andre mødre med deres barn i pleje kan få lov til.

Men Rikke synes ikke, det er rimeligt, at mor og søn kun kan se hinanden i ulvetimen, efter han har været i vuggestue.

- Vi ved alle sammen, hvordan vores børn er lige efter otte timer i daginstitution. Angelica får at vide, at hun skal arbejde med sit mor-barn forhold. Det skal så være lige i ulvetimen, sukker Rikke.

For nu 15-årige Angelica er det største ønske at være sammen med hendes søn, fortæller Rikke. Allerhelst derhjemme, men ellers i mor-barn pleje sammen.

Hun er frustreret over, at kommunen har tvangsfjernet Frej, selvom Børne- og Ungeudvalget havde henstillet til, at Angelica og Frej skulle blive sammen.

Den sødeste plejefamilie

De havde været i to forskellige plejefamilier. Det første sted var Angelica ikke glad for, blandt andet på grund af nogle aggressive hunde. Men i den anden familie var det noget helt andet:

- Det var den sødeste plejefamilie. Vi fik et fantastisk samarbejde. Angelica var der 3-4 måneder. Det gik så godt, at de valgte at tage Angelica og Frej med til Italien og på hyttetur i Sverige, fortæller Rikke.

Men kommunen beslutter, at Frej skal i netværkspleje hos sin farmor og farfar. Det er Angelica ked af, og hun har ikke lyst til at skrive under på papirerne. I stedet vælger hun at tage hjem sammen med Frej, mens sagen bliver behandlet. I de to uger, der går, kommer der en dame fra kommunen en gang om dagen.

- Det går suverænt. Angelica blomstrer, Frej blomstrer og liver op i den periode. Det ved jeg, der også kommer optagelser, som viser, siger Rikke.

Hun synes, det er forfærdeligt, at der ikke er blevet taget mere hånd om Angelica fra kommunens side.

- Efter Angelica har fået tvangsfjernet sit barn, er der ikke nogen, der hjælper hende. Hun bliver ikke behandlet som et barn af kommunen. Der er ingen, som holder øje med, hvordan hun har det, eller spørger, om har behov for at snakke med en psykolog. De sagde bare, hun kunne gå til lægen og få stoppet sin mælk, fortæller Rikke.

Avisen.dk har været i kontakt med Lolland Kommune, men de kan ikke udtale sig om konkrete sager.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.