På røven i Nakskov

TV 2 får tæsk for program om Lolland-Falster

Programserien 'På røven i Nakskov' følger en række socialt udsatte familier. Allerede før serien er gået i luften, vækker den harme hos borgere på Lolland-Falster. Men TV 2 fastholder, at programmet er nødvendigt.
I 'På røven i Nakskov' følger man 16-årige Nikolaj, der bor i Nakskov hos far Ib, der er på førtidspension. De har hverken strøm eller varmt vand i huset, som kommunen har kondemneret.
I 'På røven i Nakskov' følger man 16-årige Nikolaj, der bor i Nakskov hos far Ib, der er på førtidspension. De har hverken strøm eller varmt vand i huset, som kommunen har kondemneret. Foto:TV 2

I morgen er der premiere på TV 2's nye programserie 'På røven i Nakskov.' Her kan seerne blandt andet følge Rikke på 42, der har fået tvangsfjernet sin datter, Angelica på 14, der lige er blevet mor, og førtidspensionisten Ib og hans søn Nikolaj, der skal rykke ud af deres hjem, som kommunen har erklæret uegnet som menneskebolig.

Allerede inden programmet er gået i luften har der lydt højlydte protester fra borgere på Lolland-Falster, der mener, programmet er med til at forværre problemerne:

-Når man bliver ved med at få at vide, at det står skidt til, så får man jo selv lyst til at flytte væk, siger Kirsten Sydendal, der er stifter af facebookgruppen 'Lolland-Falster Lovestorm', som hun oprettede som en protestgruppe mod TV-programmet.

Vi har billige huse og tid til vores børn

Og hun har tilsyneladende ramt plet. På bare to dage har gruppen fået over 20.000 medlemmer. Og alle fra lokalpolitikere til almindelige borgere blander sig. Ifølge Kirsten Sydendal, er den massive tilslutning et udtryk for en frustration blandt borgerne på Lolland-Falster, der er trætte af mediernes negative omtale af området og dets borgere.

Mange har da også bidraget med glade og positive indlæg om egnen.

"Det sammenhold der findes på LF skal man lede længe efter. Ja vi kæmper vores kampe, men vores succes kan man ikke fornægte. Ja vi har billige huse og tid til vores børn, der lever et godt liv," skriver Morten for eksempel.

Og Tina skriver:

"Vi har et større råderum i vores budget og vi er aldrig langt fra strand og skov.
Vi har måske ikke caféer på hvert et gadehjørne, men til gengæld kender vi vores naboer. Lolland-Falster er i sandhed en perle."

TV 2 redaktør: Det er min pligt

Programserien er på i alt seks afsnit, hvor man som seer kan følge de udsatte familier gennem et år.

Mikkel Dyrting, der er redaktør på TV2, siger, at man ikke vil udstille nogen, men at det er hans pligt som redaktør, at sætte fokus på problemer i samfundet.

- Jeg kan sagtens forstå, at det kan være belastende for nogle, som er glade for at bo i Nakskov og ikke kan genkende sig selv i det her. Men det er min pligt som redaktør for en national tv-station at gøre opmærksom på de problemer, der er i samfundet. Det, mener jeg, er vigtigere end at tage hensyn til, om jeg kommer til at træde nogen, der ikke har problemer, over tæerne, siger Mikkel Dyrting.

Hvorfor den titel?

Den store opmærksomhed, facebookgruppen 'Lolland-Falster Lovestorm' har skabt, har også fået produktionsselskabet bag serien til at gå ud og forklare intentionerne bag programmet.

Ifølge selskabet Koncern TV- og Filmproduktion fik de, af TV 2, til opgave at lave en dokumentarserie, der solidarisk skildrer de mennesker, som har det svært økonomisk og socialt i Danmark.

- Vi ville finde medvirkende, som på trods af omstændighederne havde håb, og som kæmpede for deres drømme. Og vi ville skabe debat, om hvorvidt vi har det Danmark, vi ønsker. Tallene hos Danmarks Statistik førte os til Lolland, her var flest på overførselsindkomst, skriver producent Anne Eberhardt på 'Lolland-Falster Lovestorm's facebookvæg.

Opslaget har fået vrede kommentarer med på vejen fra gruppens medlemmer.

- Hvis I er så seriøse og vil belyse fattigdom, hvorfor så den 'elegante' titel på programmet 'På røven i Nakskov?', lyder en af kommentarerne på opslaget. 

TV-programmet bliver sendt første gang i morgen aften.


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.