Husker du Irene fra På røven i Nakskov? Det laver hun nu

Torsdag ruller anden sæson af ”På røven i Nakskov” over skærmen. Avisen.dk har talt med Irene, der siden første sæson er startet på en uddannelse og føler, at livet går i den rigtige retning.
Irene og Kenneth er blevet separeret siden første sæson af "På røven i Nakskov"
Irene og Kenneth er blevet separeret siden første sæson af "På røven i Nakskov" Foto: TV 2/pressefoto

Da TV2-dokumentaren "På røven i Nakskov" løb over skærmen for snart 1,5 år siden, fulgte vi blandt andet Irene og hendes mand, Kenneth. Parret knoklede for at få hverdagen til at fungere og pengene til at slå til, efter han havde været ude for en arbejdsulykke, som gjorde det umuligt for ham at varetage et job. I slutningen af sæsonen endte han med at forlade Irene.

I den nye sæson, som har fået den mere diplomatiske titel ”Stadig på røven?”, ser hverdagen lidt lysere ud for Irene, der nu er i fuld gang med en uddannelse som socialrådgiver.

- Uddannelsen har givet noget indhold i hverdagen og noget at stå op til. Jeg kan godt lide at gå i skole, da jeg er videbegærlig. Så det har været rigtig dejligt, forklarer Irene til Avisen.dk.

Hun har stadig sommerferie med tid til børnene, men hun venter spændt på at starte andet år på uddannelsen. Irene mener, at hun i den grad har fundet sin rette pind. Noget hun fandt ud af via de mange stridigheder med fagforeninger og kommuner for at få den rette støtte.

- I forbindelse med Kenneths arbejdsskade fandt jeg ud af, at jeg havde flair for at læse lovgivning. Efter 3F nægtede at udbetale erstatning til Kenneth, begyndte jeg nemlig at surfe rundt på nettet dag og nat for at finde et svar. For jeg mente ikke, at det kunne være rigtigt, at han ikke kunne få erstatning, forklarer Irene.

Der skal sættes fokus på hullerne i sikkerhedsnettet

Selvom Irene har klaret første år med bravour på socialrådgiveruddannelsen og har fået en kende mere styr på økonomien, da hun er i revalidering, er hun klar på endnu en sæson i medie-Danmarks spotlight. Grunden er den samme som sidste gang. Irene mener nemlig, at der stadig er problemer, som ikke er blevet løst.

- Vi valgte at være med i første sæson, efter Kenneth mistede sit arbejde, og vi opdagede, at det sikkerhedsnet, som man forventer, at der er i en velfærdsstat med stærke fagforeninger, ikke er til stede, siger Irene.

Derfor skal der fokus på de skæbner, som må kæmpe mod systemet.

- Jeg synes, det er vigtigt at vise hr. og fru Danmark, at selvom vi har siddet hårdt i det og har taget kampene med systemet, så er vi kommet videre. Vi sidder ikke bare fast i kontanthjælpen eller hænger med skuffen. Vi har forsøgt at være på forkant med ulykkerne og har ikke gjort som dem, der er med i Luksusfælden, og ladet regninger hobe sig op. Vi har forsøgt at klare os ud af denne situation uden at miste huset eller sætte os i mere gæld, siger hun til Avisen.dk. 

Klog af skade har Irene et råd til folk, der ender i en kamp med systemet for at få den støtte, som de er berettiget til. Det har hun lært efter en længere kamp for at skaffe erstatning til Kenneth efter hans arbejdsskade og sin egen tovtrækning med en kommune, der ikke ville godkende hende til revalidering.

- Få alt på skrift. Simpelthen. For kommunerne har ikke råd til at give alle de ydelser, som velfærdsstaten lover, og så afviser de bare i første omgang, siger du kan klage, og så satser de på, at nogle falder fra i processen, siger Irene.

Kenneth og Irene

Irene er ikke lige så åbenmundet, når talen falder på Kenneth, der forlod hende i slutningen af sidste sæson.

Jeg kan ikke lade være med at bide mærke i, at du siger ”mig og Kenneth”. Jeg troede I var blevet skilt?

- Vi blev jo faktisk kun sepereret. Vi er aldrig blevet skilt.

Bor I sammen nu?

- Det må I vente med at finde ud af til udsendelserne begynder at rulle over skærmen, siger hun til Avisen.dk.

Første afsnit af ”Stadig på røven?” ruller over skærmen klokken 20 torsdag på TV2.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.