LA får ros fra uventet kant: Fortalere for hjemløse jubler over nyt forslag

Det er en rigtig god idé, når Liberal Alliance vil lade blandt andre hjemløse og narkomaner få chancen for at tjene lidt penge skattefrit. Det mener fortalere for hjemløse, narkomaner og andre socialt udsatte.
Narkomaner og andre socialt udsatte skal have chancen for at tage lidt arbejde uden at betale skat af det. Det fremgår af nyt forslag, som får varm opbakning fra fortalere for de berørte.
Narkomaner og andre socialt udsatte skal have chancen for at tage lidt arbejde uden at betale skat af det. Det fremgår af nyt forslag, som får varm opbakning fra fortalere for de berørte. Arkivfoto: Mikkel Møller Jørgensen/Scanpix.

- Det er en rigtig god idé at lade hjemløse mænd lave et reelt stykke arbejde til en ordentlig løn. De føler sig generelt meget udstødte, og derfor vil de opleve det som en kæmpe anerkendelse, hvis de kan udføre et job til alles tilfredshed.

Det siger Ivan Christensen, som er forstander på Mændenes Hjem på Vesterbro i København. Han bakker varmt op om et forslag, som Liberal Alliance og Radikale har stillet i Folketinget. 

Forslaget går ud på at give narkomaner, hjemløse og andre af samfundets allersvageste mulighed for at arbejde nogle få timer uden at skulle betale skat af indtægten eller blive modregnet i kontanthjælp eller førtidspension. Der er som omtalt i Avisen.dk tale om et såkaldt socialt frikort. 

Socialordfører Laura Lindahl fra Liberal Alliance forudser, at de udsatte vil kunne få små opgaver en del steder. 

- I København er der for eksempel i kvarteret omkring Istedgade en række cafeer, hoteller, kiosker og andre arbejdspladser, som stiknarkomaner og andre udsatte kan kontakte, når de har overskud til at arbejde lidt. Eller det kan være, at kommunen har et godt samarbejde med virksomheder, som de kan henvise de udsatte til, siger Laura Lindahl.

På Mændenes Hjem i Istedgade tror forstander Ivan Christensen, at der vil være interesse hos en del hjemløse for at tage småtjanser.

- Jeg tror, at fem-ti procent af de omkring 500 mennesker, som vi kommer i kontakt med hvert døgn, vil være interesseret i at arbejde nogle få timer i ny og næ, siger Ivan Christensen, og fortsætter:

- Jeg fornemmer, at vi godt kan få de erhvervsdrivende med på ideen. Der er mange butikker og restauranter på Vesterbro, som på den her måde godt vil give noget tilbage til bydelen.

Ingen papirmølle

Ifølge forslaget skal socialt udsatte og villige arbejdsgivere kunne lave aftaler uden at sætte noget på skrift. Eneste krav til de socialt udsatte, som skal kunne få deres løn skattefrit, bliver formodentlig, at de kan fremvise et id-kort.

Denne her tilgang med at gøre det nemt at lave aftaler bliver lovprist af Jann Sjursen, som er formand for Rådet for Socialt Udsatte. 

- Personligt synes jeg, at et socialt frikort har meget for sig. De socialt udsatte og virksomhederne slipper for den sædvanlige papirmølle ved ansættelser. Det er en måde, som flere udsatte kan få en eller anden tilknytning til arbejdsmarkedet på, siger Jann Sjursen. 

Han peger på, at man har forsøgt noget lignende for år tilbage i østjyske Horsens.

- Der var en vis succes med et pilotprojekt i Horsens, hvor hjemløse fik lidt arbejde som daglejere. Alt afhængig af deres dagsform kunne de møde op, fortæller Jann Sjursen.

Under projektet i Horsens blev hjemløse via et kommunalt vikarbureau eksempelvis sat til havearbejde, fejning af trapper og hjælp til opstilling af montrer til udstillinger.

Slipper for skat

Jann Sjursen gør opmærksom på, at forslaget fra LA og R minder om en idé, som Rådet for Socialt Udsatte har arbejdet med.

- Rådet vil gerne have et socialt skatteloft, sådan at kontanthjælpsmodtagere ikke modregnes krone for krone, hvis de får en lille lønindtægt. Som det er nu, går modregningen ud over motivationen til at tage bare nogle få timers arbejde, siger Jann Sjursen. 

Laura Lindahl oplyser, at der nok skal indføres et loft over, hvor meget man må tjene med et socialt frikort. 

- Jeg forestiller mig, at de kan få lov at tjene nogle tusinde kroner om måneden. Jeg tror dog, at det i praksis vil være særdeles få eller ingen, som vil komme i nærheden af et eller andet indtægtsloft, siger hun. 

Politisk medvind

Forslaget blev behandlet i Folketinget mandag.  Her var der god opbakning.

- At dømme ud fra debatten i Folketinget er der et blåt flertal for at gå videre med det her forslag, som også bakkes op af Radikale. Så jeg tror bestemt, at det bliver til noget, siger Laura Lindhahl. 

Beskæftigelsesministeriet skal nu vurdere, hvad konsekvenserne og omfanget af en ordning med socialt frikort kan blive. Måske bliver den så gennemført fra årsskiftet. 

- Det her handler om at forbedre de udsattes livskvalitet. Det er ikke noget med, at det skal være en vej til beskæftigelse eller til, at de bliver selvforsørgende. En hjemløs kan have en god dag, hvor de med et par timers arbejde kan føle, at de bidrager med noget og gør en forskel, siger Laura Lindahl.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.