Kvinde-klask til Løkke: Kan koste ham magten

En faldende opbakning fra kvinderne kan koste statsministeren magten, vurderer ekspert.
For meget fokus på skattelettelser og besparelser på velfærden frastøder de kvindelige vælgere. 
For meget fokus på skattelettelser og besparelser på velfærden frastøder de kvindelige vælgere.  Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix/Arkiv

Et faretruende problem lurer i kulissen, når statsminister Lars løkke Rasmussen (V) inden længe kan fejre V-regeringens etårs fødselsdag.

Opbakningen fra de kvindelige vælgere smuldrer. Og det kan i sidste ende koste ham magten.

I en ny måling, som Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4 og Avisen.dk i forbindelse med regeringens etårs jubilæum, giver de kvindelige respondenter Lars Løkke Rasmussen gennemsnitskarakteren 2,9 på 12-skalaen for statsministerens evne til at forvalte sit embede og være en dygtig og troværdig minister og politiker.

Det er et karakterfald på 19 procent siden december 2015, hvor kvinderne i en tilsvarende måling gav Lars Løkke Rasmussen karakteren 3,6. Til sammenligning er mændenes bedømmelse i samme periode kun faldet med tre procent - fra 3,7 til 3,6. 

Kvinderne kan fælde Løkke 

Det er blandt andet Lars Løkke Rasmussens politik omkring skattelettelser og besparelser på velfærd, der frastøder de kvindelige vælgere, vurderer lektor og valgforsker ved Aalborg Universitet Johannes Andersen. 

- Kvinderne kan gå hen og blive det problem, der fælder Lars Løkke på sigt, siger Johannes Andersen og fortsætter:

- Flere ministre, og især Claus Hjort Frederiksen (V) og Lars Løkke (V), støder kvinderne på manchetten i deres retorik. De har en træt arrogance i deres måde at melde ud på og mener ikke, at nødvendighedens politik er noget, man behøver at diskutere, forklarer Johannes Andersen. 

Han bider mærke i, at kvindernes samlede vurdering af regeringen er faldet drastisk i den nye måling. I december lød kvindernes gennemsnitskarakter til regeringens ministre på 3,7. I dag er den på 3,1, hvilket giver et samlet karakterfald på 16 procent - blandt mændene er det tal syv procent.

Drastisk fald

- Kvinderne er virkelig faldet fra her. Og deres opbakning er faldet drastisk sammenlignet med mændene, lyder det fra Johannes Andersen. 

Han mener, at Venstre vil få svært ved at genvinde regeringsmagten, hvis kvinderne fortsat vender dem ryggen. 

Johannes Andersen peger på, at Dansk Folkeparti kan være Løkkes redning i denne sammenhæng, da det som det eneste parti i blå blok vil have mere velfærd og ikke skattelettelser. 

Hvad mener du om Løkke og Co.'s præstationer? Deltag i debatten på Avisen.dk's Facebook-side - klik her

Røde kvinder og blå mænd 

At flere kvinder end mænd er kritiske over for Løkke og hans regering, overrasker ikke professor i statskundskab og kønsforsker Anette Borchorst fra Aalborg Universitet.

- Kvinder stemmer grundlæggende rødt, mens mændene hælder til blå blok. Og det er især spørgsmålet om skat eller velfærd, der adskiller kønnene, siger hun. 

Og regeringens udspil om omprioriteringsbidrag, der oprindeligt pålagde kommunerne at spare på den borgernære velfærd, har ikke hjulpet på populariteten blandt kvinderne, mener Anette Borchorst.  

Hun mener heller ikke, at regeringens afskaffelse af barselsfonden for selvstændige og kønsopdelte lønstatistikker er noget, der appellerer til de kvindelige vælgere. 

- Signalet fra Lars Løkke og Venstre er jo, at de ikke vægter ligestilling særligt højt, siger Anette Borchorst. 

Se alle ministrenes karakterer her.

Fogh havde samme problem 

Politisk kommentator og tidligere spindoktor for Anders Fogh Rasmussen Henrik Qvortrup mener, at problemet må være indlysende for Lars Løkke Rasmussen, da halvdelen af vælgerkorpset jo består af kvinder. 

Henrik Qvortrup tvivler dog på, at Løkke er i stand til at gøre noget ved den manglende kvinde-appel. 

- Han kan ikke bare fra den ene dag til den anden ændre den måde, han kommunikerer på, og den måde han fremstår på, siger Henrik Qvortrup og tilføjer, at tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen havde det samme problem med kvinderne. 

- Foghs befandt sig på en politisk frekvens, som ikke mange kvinder fandt attraktiv. Men hans store held var bare, at han vandt frem på andre parametre. Det gør Løkke ikke. Han er i forvejen presset på troværdigheden, så problemet med kvinderne er indlysende skidt for ham, lyder det fra Qvortrup. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.