Store stryg til Støjberg: Dumpet af de unge

Inger Støjberg får dumpekarakter af de unge vælgere i ny måling. I det hele taget er ministerholdet langt mere upopulært blandt yngre end ældre vælgere. Det er regeringen nødt til at tage bestik af, mener valgforsker.
Kristian jensen scorer 4,5 i karakter blandt unge vælgere, mens Inger Støjberg får 1,4 og dumper med et brag. 
Kristian jensen scorer 4,5 i karakter blandt unge vælgere, mens Inger Støjberg får 1,4 og dumper med et brag.  Foto: Søren Bidstrup, Scanpix.

Den unge generation dumper udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, og resten af ministerholdet er også på vej til at få sparket af vælgere under 30 år.

Kun udenrigsminister Kristian Jensen får en pæn karakter hos den unge generation, viser en ny meningsmåling, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4 og Avisen.dk. 

Inger Støjberg er den af samtlige ministre, der får den dårligste karakter blandt vælgere mellem 18 og 29 år. Hun får 1,4 i gennemsnitskarakter, hvilket oversat til den officielle skala er en utilstrækkelig præstation, der ikke demonstrerer en acceptabel grad af opfyldelse af fagets mål. 

Valgforsker på Aarhus Universitet Rune Stubager mener, at Inger Støjbergs dumpekarakter blandt de unge hænger sammen med, at unge i dag er meget mere rummelige og globalt orienterede end den udlændingepolitik, som Inger Støjberg står i spidsen for.

Unge bryder sig ikke om strammerkurs 

- En stor gruppe af de unge bryder sig ikke om den meget stramme flygtninge- og udlændingepolitik. De unge ønsker en større åbenhed overfor omverdenen, og den åbenhed oplever de ikke, at Inger Støjberg har, siger Rune Stubager.

Politisk kommentator Hans Engell er enig.

- Børn og unge er bare ikke specielt optaget af en stram udlændingepolitik. Og det lider Inger Støjberg under, fastslår han.

Hjort og Tørnæs tæt på dumpegrænse

Inger Støjberg er den eneste minister, der med 1,4 decideret dumper hos unge vælgere. Men en lang række ministre ligger faretruende tæt på dumpegrænsen. Det gælder miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, der må nøjes med 2,4.  

Heller ikke finansminister Claus Hjort Frederiksen og uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs klarer sig godt i de unge vælgeres øjne. Begge får 2,5 i gennemsnitskarakter.

Kristian Jensen et hit hos unge

Langt bedre går det for udenrigsminister Kristian Jensen, der er den mest populære minister blandt de unge vælgere. Han scorer 4,5 i karakter hos de yngre vælgere, og det kan han som næstformand og mulig arvtager til formandsposten i Venstre efter Lars Løkke være glad for, vurderer Hans Engell.

- Kristian Jensen kan være godt tilfreds med at være den minister, der klarer sig allerbedst hos yngre vælgere. Og lagt sammen med, at han også har bred opbakning i andre partier, er det her en god måling for en næstformand med ambitioner om at blive formand, siger Hans Engell.

Justitsminister Søren Pind får 3,9 og undervisningsminister Ellen Trane Nørby 3,7 i karakter blandt vælgere under 30 år og kommer dermed ind på deres top tre.  

Løkke skal tage det alvorligt

Alt i alt får regeringen en gennemsnitskarakter på 3 hos vælgerne under 30 år. Mens de hos vælgere over 60 år ligger på et jævnt 4-tal.

- Regeringen skulle måske tænke over det, hvis dens politik ikke er så populær blandt de yngste vælgere, fastslår valgforsker Rune Stubager og henviser til, at ingen mindretalsregering kan være ligeglade med fremtidens vælgere.

- Lars Løkke Rasmussen er nødt til at tage bestik af, at de yngre vælgere ikke er specielt begejstrede for regeringens politik. Den unge generation er fremtidens vælgere, og lige nu bedømmer de Løkkes første år i regering ret dårligt, siger han.

Heller ikke politisk kommentator Hans Engell mener, at de unge vælgeres dårlige karakterer til ministerholdet er noget, der får Lars Løkke til at juble op til regeringens et års fødselsdag på tirsdag 28. juni.

- Man kan ikke være ligeglad med at få dårlige karakterer hos de unge vælgere, fastslår han. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.