Overraskende? Her er danskernes favorit-minister

Bertel Haarder er den eneste minister, der kan fremvise en pletfri karakterbog ovenpå en historisk ringe eksamen blandt regeringens 17 ministre.
- Man slår sig ikke så meget på det, Bertel Haarder siger, som det Inger Støjberg (integrationsminister) eller Søren Pind (justisminister) siger, lyder det fra politisk kommentator Henrik Qvortrup.
- Man slår sig ikke så meget på det, Bertel Haarder siger, som det Inger Støjberg (integrationsminister) eller Søren Pind (justisminister) siger, lyder det fra politisk kommentator Henrik Qvortrup. Foto: Scanpix/arkiv

Kultur- og kirkeminister Bertel Haarder har god grund til at være ekstra godt tilfreds i dag.

Ikke alene er han den minister, der med karakteren 4,9 på 12-skalaen scorer absolut højeste karakter blandt regeringens ministre. Han er også den minister, der ikke får en eneste dumpekarakter.

- Jeg må da indrømme, at jeg er meget glad for det, fordi jeg ofte møder modstand i medieverdenen. Og så er det jo rart at mærke, at det ikke gør noget i vælgernes øjne, at man tager nogle slagsmål, lyder det fra den 71-årige minister, da Avisen.dk præsenterer ham for resultatet.

Det er i en netop offentliggjort rundspørge foretaget af Analyse Danmark for Ugebrevet A4 og Avisen.dk, at et repræsentativt udsnit af befolkningen har givet ministrene karakterer i forbindelse med regeringens etårs fødselsdag.

Se alle ministrenes karakterer her.

I en lignende måling i december 2015 scorede Bertel Haarder også højest af alle ministre. Om karakteren 4,9, som svarer til en middelkarakter, siger ministeren:

- Jeg er ikke uenig i den vurdering. Jeg synes selv, at jeg har klaret det nogenlunde godt, senest som leder af forhandlingerne om imamer. Det, der kom ud af det, synes jeg selv, var ganske rimeligt, og det kan måske være medvirkende til, at jeg får en rimelig bedømmelse, siger Bertel Haarder.

I kridthuset hos alle

Opgjort på, hvem de adspurgte vil stemme på til næste valg, er Bertel Haarder den eneste minister, der ikke får dumpekarakter fra en eneste parti-gruppe.

Hvad mener du om Løkke og Co.'s præstationer? Deltag i debatten på Avisen.dk's Facebook-side - klik her

Blandt politiske kommentatorer og analytikere kommer befolkningens skulderklap til Bertel Haarder ikke som en overraskelse:

- Bertel Harder er blevet billedet på det gamle Venstre. Han er tilpas rundet af højskolebevægelsen til, at selv de venstreorienterede har et ømt punkt for ham, siger politisk analytiker på Jyllands-Posten Marchen Neel Gjertsen og tilføjer:

- Det mærker vi også på Christiansborg. Eksempelvis kan SF’s Pia Olsen Dyhr forhandle imamers ytringsfrihed på en anden måde, når det er Bertel Haarder, end hvis det kun var Inger Støjberg, hun sad overfor.

Et dannet menneske

Også politisk kommentator Henrik Qvortrup har et bud på, hvorfor Bertel Haarder tilsyneladende er mere vellidt end sine ministerkollegaer.

- Som kulturminister er det helt tydeligt, at han er et dannet menneske, der har forstand på det, han taler om, og som kan sige ting, som er løsrevet fra hele højre-venstre og blå-rød-aksen i politik, forklarer Henrik Qvortrup.

Han peger også på, at posten som kultur- og kirkeminister ofte fører færre skrammer med sig end visse andre ministerposter.

- Man slår sig ikke så meget på det, Bertel Haarder siger, som det Inger Støjberg (integrationsminister) eller Søren Pind (justisminister) siger. De deler på mange måder vandene. Derfor forholder det sig omvendt for Bertel Haarder, siger Henrik Qvortrup.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.