Krifa foreslår lavere dagpenge til syge

Syge skal frivilligt kunne raskmelde sig til deltid og dermed få ret til en lavere sats dagpenge. Det forelsår Krifa. Det er helt urimeligt, kritiserer FOA.
Alene indefor Krifa bliver omkring 200 medlemmer hvert år raskmeldt mod deres vilje af deres hjemkommune. Er de ikke raske nok til at arbejde 30 timer ellr mere om ugen, kan e ikke få dagpenge. Det vil Krifa ændre.
Alene indefor Krifa bliver omkring 200 medlemmer hvert år raskmeldt mod deres vilje af deres hjemkommune. Er de ikke raske nok til at arbejde 30 timer ellr mere om ugen, kan e ikke få dagpenge. Det vil Krifa ændre. Morten Stricker/Scanpix/arkiv

Mennesker, der er for syge til at kunne arbejde fuld tid skal kunne få lavere dagpenge. Det foreslår Søren Fibiger Olesen, formand for Krifa, Kristelig Fagbevægelse.

Forslaget skal hjælpe de mange, der efter sygdom ikke har fuld arbejdsevne. De bliver ofte ufrivilligt raskmeldt af kommunerne, der vurderer, at de er for raske til fleksjob, førtidspension eller sygedagpenge.

Dermed falder de syge i et lovhul. For kan man ikke arbejde mindst 30 timer, har man ikke ret til dagpenge. En del ender helt uden indtægt, fordi de heller ikke kan få kontanthjælp.

- For Krifa kunne en del af løsningen være, at a-kassemedlemmer får flere muligheder for deltidsforsikring. Vi foreslår, at der fremover bliver mulighed for at modtage dagpenge, selvom man kun har mulighed for at stå til rådighed i eksempelvis 20 eller 25 timer om ugen, lyder forslaget fra Søren Fibiger Olesen i en kronik i Jyllandposten.

Alene indenfor Krifas a-kasse er det omkring 200 medlemmer om året, der bliver raskmeldt uden at kunne få dagpenge.

Fagforbundet for Offentligt Ansatte, FOA, har gennem længere tid krævet hjælp til de raskmeldte syge.

Men næstformand Mona Striib mener, at Krifas forslag vil fange syge mennesker i en fælde, og kalder det "fuldstændig urimeligt".

- Det er mennesker, der er kommet til skade eller lider af kronisk sygdom. Og de siger: 'I må klare jer selv, vi har lavet vi en forsikringsordning til jer'. Jeg ved ikke, hvilken verden det er, Søren Fibiger Olesen lever i, hvis han tror, at man kan forsørge sig selv for 20 timers arbejde, siger Mona Striib.

Dagpengekommission ser på deltidsdagpenge

Mona Striib mener, at kommunerne i stedet skal sørge for, at mennesker med nedsat arbejdsevne får fleksjob, hvor de får suppleret deres indtægt op.

I A-kassernes sammenslutning, siger formand Torben Poulsen, at det er forkert at udvikle a-kassesystemet, fordi man af politisk vej har skabt dårligere vilkår i sygedagpengelovgivningen.

Men AK-Samvirke er positiv overfor selve forslaget fra Krifa om at betale dagpenge til medlemmer med nedsat arbejdsevne.

- Principielt synes jeg godt, at man inden for dagpengesystemet kan give dem muligheden for noget deltidsforsikring. Det arbejdes der også på i dagpengekommissionen, ved jeg , siger Torben Poulsen, der også er leder af Dansk Metals a-kasse.

Torben Poulsen mener, at det skal være op til en individuel vurdering om man skal kunne få fleksjob eller selv kunne klare sig med 20 timers arbejdsevne, hvis man har nedsat arbejdsevne.

DF: Vil ikke have plaster på lovhul

Formanden for Krifa Søren Fibiger Olesen er helt enig i, at det først og fremmest er sociallovgivningen, der skal tage sig af mennesker med nedsat erhvervsevne.

Men hvis man frivilligt vælger at raskmelde sig med en arbejdsevne på 20 eller 25 timer, og skal der være plads til en i a-kassesystemet.

- Ideelt set skal man ikke raskmelde mennesker, hvis de fortsat er syge. Problemet er bare, at det sker alligevel. Vi kan ikke være bekendt, at vi lukker for sygedagpenge til syge mennesker, og dermed sender dem ud i et forsørgelsesmæssigt ingenmandsland, siger han.

Søren Fibiger Olesen mener, at a-kassesystemet er ufleksibelt, fordi det er indrettet til et arbejdsmarked, hvor man arbejder 37 eller 30 timer.

- Men arbejdsmarkedet er i dag meget mere fragmenteret. Det er på tide at indrette systemet, så der også er plads til dem, der kun ønsker at stå til rådighed 20 eller 25 timer, siger han.

I Dansk Folkeparti er der ingen opbakning til Krifas forslag. Her mener arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted ikke, at dagpengesystemet skal løse problemerne for syge uden indtægt.

- Man indfører en sats i dagpengesystemet som plaster på følgerne af fejl, der sker i kommunerne. De skal ikke raskmelde folk, der ikke er raske.  Det mener jeg ikke, at man skal bruge dagpengesystemet til ordne, siger Bent Bøgsted.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.