EL om Charlotte-sag: Har minister bukserøv til at indrømme fejl?

Charlotte Pofflers sagsforløb får nu Enhedslisten til at stille spørgsmål til beskæftigelsesministeren.
- Det er endnu et skræmmende eksempel på, hvad den lovgivning bliver brugt til, siger Finn Sørensen om Charlotte Pofflers sag.
- Det er endnu et skræmmende eksempel på, hvad den lovgivning bliver brugt til, siger Finn Sørensen om Charlotte Pofflers sag. Foto. Sophia Juliane Lydolph/arkiv/Scanpix

Nu skal den lov om førtidspension og fleksjob laves om – det er sagen om den gigtsyge Charlotte Poffler endnu et eksempel på.

Det mener Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Finn Sørensen, efter at han lørdag på Avisen.dk kunne læse, hvordan Charlotte Poffler, der effektivt kan arbejde 18 minutter om ugen, kæmper en indædt kamp mod Assens Kommune, som på ny har sendt hende i arbejdsprøvning.

"Skræmmende eksempel"

Kommunen mener, at det ”ikke kan udelukkes, at hendes arbejdsevne kan udvikles i sådan et omfang, at hun i et vist omfang kan opnå selvforsørgelse via indtægtsgivende arbejde.” Derfor har de sendt hende i arbejdsprøvning med en seng, som hun kan hvile i, når hun bliver træt. Og det er for galt, mener Finn Sørensen.

- Det er endnu et skræmmende eksempel på, hvad den lovgivning bliver brugt til. Det er en undskyldning for, at kommunerne ikke giver folk førtidspension for at spare penge. Man behøver jo ikke være speciallæge for at se, at Charlotte med det sygdomsforløb hun har, ikke skal kostes igennem prøvning og slæbe sin seng med på arbejde, siger Finn Sørensen.

Den 1. januar 2013 trådte den nye reform af hele førtidspensions- og fleksjobområdet i kraft. Den medførte blandt andet, at det er blevet sværere at få førtidspension, og kommunerne skal i stedet gøre særlige indsatser for at undersøge, hvordan svage og syge borgere kan udvikle arbejdsevne.

Har ikke bukserøv

Finn Sørensen har nu sendt et § 20-spørgsmål til beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), for at spørge til rimeligheden i Charlotte Pofflers sag, og om kommunen har tolket intentionerne med loven korrekt.

- Men han har sikkert ikke bukserøv til at indrømme, at det lige nøjagtig er det, kommunen har gjort.

Men er det ikke i orden, at kommunen vil afprøve Charlottes arbejdsevner, hvis det nu viser sig, at hun på et tidspunkt ender med at få et job, som hun kan forsørge sig selv med? Så giver det vel mening?

- Det tror jeg ikke, det gør. Vi har jo set i mange lignende sager, at lægeerklæringer direkte advarer mod, at sende borgere i arbejdsprøvning, fordi det vil forværre borgernes tilstand. Så hvis Charlotte nogensinde bliver i stand til at bestride et job, hvor hun kan forsørge sig selv, som vi alle jo håber på, så er det fordi, hun har fået det bedre psykisk og fysik. Det får hun ikke ved, at man pisker hende igennem manegen, siger Finn Sørensen.

Han har også skrevet en lang opdatering på Facebook om sagen, hvor han sender en varm tak til Charlotte Poffler for at stille op og fortælle sin historie.

Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra beskæftigelsesministeren, men han holder sommerferie.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.