Efter voldgift: Skuffede kristelige får ny overenskomst

Efter et års forhandlinger med både mægling og voldgift er der langt om længe indgået ny overenskomst mellem Krifa og Kristelig Arbejdsgiverforening. Begge parter er skuffede over resultatet.
Omkring 15.000 medarbejdere på kristelige overenskomster får 3,3 procent mere i løn over de næste to år.
Omkring 15.000 medarbejdere på kristelige overenskomster får 3,3 procent mere i løn over de næste to år. Foto: Colourbox

Efter ualmindeligt lange forhandlinger er overenskomsten mellem Kristelig Arbejdsgiverforening og Kristelig Fagforening (Krifa) i dag blevet fornyet.

Overenskomsten skulle have været på plads 1. marts 2015 og vedrører omkring 1.000 virksomheder med i alt omkring 15.000 ansatte i en lang række forskellige brancher. Fornyelsen indebærer, at de ansattes mindsteløn og tillæg stiger med 1,5 procent pr. 1. marts 2015 og med 1,8 procent pr. marts 2016, altså i alt 3,3 procent over to år.

Et års forhandlinger

Forhandlingerne mellem parterne begyndte helt tilbage i august 2014, hvor der blev udvekslet krav til overenskomsten. Forhandlingerne brød dog sammen midt i december 2014 og blev derefter ført videre i samarbejde med en mæglingsmand. Trods flere forhandlinger og mæglingsmøder blev parterne dog stadig ikke enige.

Mæglingsmanden sendte derfor en skitse til forlig til afstemning hos Kristelig Arbejdsgiverforening og Krifa. I sommer stemte Krifas repræsentantskab dog nej til skitsen, mens arbejdsgiverne stemte ja. Modsat de klassiske fag- og arbejdsgiverforeninger bruger Krifa og Kristelig Arbejdsgiverforeningen ikke strejker eller lockout af ansatte. Derfor blev sagen afgjort ved en voldgift under ledelse af Mette Christensen, tidligere vicepræsident ved Sø- og Handelsretten, som i dag offentliggjorde sin kendelse.

Begge parter skuffede

Hos Kristelig Arbejdsgiverforening er direktør Karsten Høgild ærgerlig over lønstigningen på 3,3 procent over to år.

- Jeg skal jo acceptere kendelsen. Men der er ingen tvivl om, at vi har haft et mål om, at reguleringen af løn og tillæg ikke skulle være for langt over 2,3 procent over to år, så på det punkt er vi ikke blevet imødekommet.

Hos Krifa er man helt omvendt skuffet over, at lønstigningen ikke blev højere.

- Vi er selvfølgelig skuffede over resultatet. Det var ikke det, vi håbede på, og det er vi ikke tilfredse med, men vi retter os selvfølgelig efter afgørelsen, siger formand Søren Fibiger Olesen, som dog understreger, at man forventer at kunne hente større lønstigninger ved lokale forhandlinger i virksomhederne.

Lang proces ærgrer

Overenskomsterne skulle være trådt i kraft allerede 1. marts i år, og forhandlingerne har sammenlagt varet et helt år. Det er man ikke glade for i Kristelig Arbejdsgiverforening.

- Forhandlingerne er trukket alt for langt ud. Det er noget, vi på ingen måde synes er acceptabelt, siger direktør Karsten Høgild.

Han håber dog, at begge parter har lært af lektien, når der næste gang skal forhandles overenskomster.

- Det, vi kan lære af det, er, at parterne må tage ansvar for, at tingene sker hurtigere. Der må simpelthen ikke gå så lang tid. Det er fuldstændigt uholdbart. Der må trods alt være en kant på, hvor længe man kan blive ved med at forhandle, siger Karsten Høgild.

I Krifa tager man situationen mere roligt.

- Vi har den holdning, at vi skal løse problemerne med dialog og ikke konflikt. Og da mæglingen ikke førte til noget, måtte vi lade voldgiften træffe afgørelsen. Men det har været uheldigt, at det var svært at få et flow i forhandlingerne. Det skal vi finde ud af at stramme op på, så det ikke tager så lang tid en anden gang, siger formand Søren Fibiger Olesen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.