Krav fra LO: Mere barsel til håndværker-fædre

Det vil være oplagt at få familiepolitik på den politiske dagsorden, mener LO-næstformand Nanna Højlund.
LO's næstformand Nanna Højlund insisterer på lovning, der skal give fædre bedre rettigheder til barsel. 
LO's næstformand Nanna Højlund insisterer på lovning, der skal give fædre bedre rettigheder til barsel.  Foto: Frederik Jimenez.

Mekanikere, snedkere og industriarbejdere tager i gennemsnit kun 24 dage hjemme med bleskift og sutteflaske, når de får et lille barn. Til sammenligning tager akademiker-fædre i gennemsnit 46 dages barsels- og forældreorlov, viser tal fra Danmarks Statistik.  

Den skævhed skal rettes op, mener LO-næstformand Nanna Højlund, som er ansvarlig for ligestillingspolitikken i LO.

- Det virker som om, akademikerne har langt større adgang til deres børn, når de er små, end LO-mændene har. Det er så uretfærdigt, at håndværkere, slagteriarbejdere og andre nybagte LO-fædre bliver frarøvet den første del af tiden, hvor deres familie bliver skabt, siger hun.    

Derfor kræver hun på Kvindernes Internationale Kampdag flere barselsrettigheder til mændene, så deres muligheder for at tage forældreorlov ikke længere skal være til forhandling.      

- Fagbevægelsen vil blive ved med at insistere på lovgivning, der sikrer fædrene retten til mere barsel, siger hun.

Nanna Højlund er bekymret for, at der vil ske en stigende ulighed i fremtiden, hvis ikke LO-fædre i skurvognen begynder at tage mere barsel. Så vil der ud over en skævhed i familiemønstret mellem akademikerfamilier og arbejderfamilier også opstå økonomisk skævhed mellem de forskellige familietyper, fordi mor vil sakke agterud både på løn og karriere.   

- Fagbevægelsen alene kan ikke give flere rettigheder til fædre, men ingen skal være i tvivl om, at LO er meget ivrige for at kæmpe for en ny barselslovgivning og en mere progressiv familiepolitik, siger Nanna Højlund.

Læs her om låsesmeden Kaspers beslutning om kun at tage to ugers barsel.

Familiepolitik på trepartsbordet 

Når regeringen og arbejdsmarkedets parter i løbet af kort tid ventes at lande en såkaldt trepartsaftale om integration af flygtninge på arbejdsmarkedet, mener Nanna Højlund, at der skal et nyt emne på bordet.

Hun henviser til, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har sagt, at trepartsforhandlingerne skal være en løbende proces, der skal tage alle mulige relevante udfordringer på arbejdsmarkedet op.

- Jeg ser meget gerne, at familiepolitik på et tidspunkt bliver en del af den løbende trepart, så vi ruster familierne til både at være en bedre arbejdskraft og samtidig give familierne bedre muligheder for at fungere, siger hun tirsdag til Ugebrevet A4.  

I dag bander Nanna Højlund over, at der i mange år har været en meget snæver fortolkning af, hvad øremærket barsel handlede om. Det handlede om amning, bleskift og hjemmefronten.

- I et vækstperspektiv er det meget underligt, at man politisk ikke arbejder for en mere ligelig fordeling af barsel til kvinder og mænd.  Kvinder har et halvt års mere uddannelse end mænd. Kvinder stormer frem på alle fronter, og alligevel tænker vi, at det er bedre, at de går hjemme og passer børn. Det er på tide, at vi ser ligestilling i et bredere perspektiv, siger hun.

Elitær ligestillingsminister 

LO-næstformænden er skuffet over regeringens nye ligestillingsplan, der vil fremme fædrebarsel ad frivillighedens vej og ved at fremhæve gode eksempler fra erhvervslivet. 

- Jeg synes, at regeringen fejler ved ikke at ville lovgive. Ligestillingsministeren er også elitær i sin tilgang. For Ellen Trane-Nørby glemmer at gøre noget for håndværkerne, industriarbejderne og de andre LO-fædre, hvor lovgivning kunne være en hjælp. Regeringen glemmer de unge fædre på byggepladserne, siger hun.

Nanna Højlund opfordrer også S-partiformand Mette Frederiksen til at kæmpe for mere barsel til fædre. 

- Mette Frederiksen kan sådan set få klar besked i dag, på Kvindernes Internationale Kampdag, om, at LO forventer, at i samme øjeblik hun danner regering,  finder vi en løsning på barselsområdet, der passer til arbejdsmarkedet og familierne. En løsning, der giver begge forældre rettigheder, siger hun.  

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.