Organisationer i opråb til ministre: Danmark skal tilbage i ligestillings-førertrøjen

Fem organisationer er bekymret for, om Danmark er ved at miste sin status som foregangsland inden for ligestilling.
Fem organisationer har skrevet et åbent brev til udenrigsminister Kristian Jensen (V) og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V).
Fem organisationer har skrevet et åbent brev til udenrigsminister Kristian Jensen (V) og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V). Foto: Scanpix/arkiv

Danmarks rolle som foregangsland inden for ligestilling er ved at blive sat over styr.

Det mener man i organisationerne Danner, Folkekirkens Nødhjælp, Kvindernes U-landsudvalg, Dansk Kvindesamfund og Kvinderådet. Direktører, generalsekretærer og forkvinder i de fem organisationer har derfor skrevet et åbent brev til ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V) og udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Brevet kommer i forbindelse med, at FN’s Kvindekommisions 60. møde mandag begynder i New York. En dansk delegation med blandt andre de to ministre samt en række danske aktører på ligestillingsområdet deltager i mødet. 

- Danmark har tidligere været et foregangsland på ligestillingsområdet, og de fremskridt, vi har gjort i Danmark, er noget, som man har haft fokus på ude i verden. Vi er bekymret for, at vi er ved at miste den position, og det er vigtigt for os at sige til de to ministre på området, at nu må Danmark se at komme tilbage i førertrøjen, siger forkvinde for Kvinderådet Nanna Højlund til Avisen.dk på en telefon fra New York.

- De fremskridt, vi gør i Danmark, er enormt vigtige i forhold til, hvordan man tænker ligestilling i hele verden, forklarer hun.

Derfor er det langt fra tilfredsstillende, at Danmark fornyligt er røget fra en 7. til en 29. plads, når man ser på forskellen mellem mænd og kvinders politiske magt, på det årlige globale ligestillingsindeks fra World Economic Forum. Ligesom det fortsatte løngab mellem mænd og kvinder, der begrænser kvinders økonomiske selvstændighed, heller ikke er noget at råbe hurra for, lyder det i det åbne brev.

Tonen er for slap

Det er blandt andet tonen i den danske ligestillingsdebat, der har fået de fem organsationer til at sætte sig sammen og formulere brevet.

- Vi er bekymret for, at tonen i den danske ligestillingsdebat er ved at blive for slap. Det virker som om, at problemerne og hele den ligestillingsmæssige udfordring ikke længere bliver opfattet som vigtig. Det gælder også, når vi læser den handlingsplan, der lige er kommet, siger Nanna Højlund.

Samtidig får finanslovens besparelser på udviklingsbistanden også panderynkerne frem hos forkvinderne.

- Man siger højt og flot i alle skåltaler, at det er kvinder og piger, vi skal satse på som den vigtigste ressource, når verden skal udvikles på en bæredygtig måde. Alligevel er det noget af det, man vil skære ned på, siger Nanna Højlund.

Besparelserne på udviklingsbistanden ligger hos udenrigsministeren, og derfor er brevet ikke kun stilet til ligestillingsminister Ellen Trane Nørby, men også til Kristian Jensen.

- Det er de to, der skal gå hånd i hånd. Den viden, der er i Ligestilligsministeriet om, hvad der virker, skal udmøntes igennem de forskellige aktiviteter, som Udenrigsministeriet er med til at sætte i gang, siger Nanna Højlund.

Det åbne brev til de to ministre er underskrevet af Susanne Philipson, direktør i Danner, Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Lisa Holmfjord, forkvinde Dansk Kvindesamfund, Janice G. Førde, forkvinde Kvindernes U-landsudvalg samt Nanna Højlund, forkvinde Kvinderådet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.