LO efter ny rapport: Chefer skal være mere familievenlige

En ny rapport fra SFI viser, at der stadig er en skævhed i arbejdsfordelingen: Mænd arbejder i det private, kvinder i det offentlige.
Nanna Højlund. næstformand i LO, mener, at det er et kæmpe problem for Danmark, at vi har et så kønsopdelt arbejdsmarked. 
Nanna Højlund. næstformand i LO, mener, at det er et kæmpe problem for Danmark, at vi har et så kønsopdelt arbejdsmarked.  Foto: Iver Houmark Andersen/Avisen.dk

Mænd arbejder i det private, kvinder i det offentlige. 

Det viser en ny rapport fra det Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), der fastslår, at det kønsopdelte arbejdsmarked ikke har ændret sig de sidste 20 år:

Men er det et problem? Ja, mener forskerne bag rapporten. For opdelingen kan både have negative konsekvenser for den enkelte, men også for samfundet som helhed. 

Et kæmpe problem for Danmark 

For eksempel vil vi de næste år kunne opleve mangel på arbejdskraft i det offentlige, da mange af de kvindelige ansatte trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Og opdelingen kan medføre, at mænd fravælger uddannelse og job i typiske kvindefag, lyder det blandt andet i SFI-rapporten. 

Desuden bidrager opdelingen til ulige løn mellem kønnene, da de typiske kvindefag er dårligere lønnet med mandefagene. 

Hos hovedorganisationen LO, der repræsenterer arbejdstagerne, mener man, at rapporten 'skriger på handling,' og at det er et kæmpe problem for Danmark, at vi har et så kønsopdelt arbejdsmarked. 

Spænder ben for arbejdskraften 

- Vi udnytter ikke vores ressourcer godt nok. Kønsopdelingen spænder jo ben for, at arbejdskraften flyder derhen, hvor der er brug for den. Og det har vi ikke råd til i fremtiden, lyder det fra næstformand i LO Nanna Højlund i en pressemeddelelse. 

Hun mener, det kan lade sig gøre at ændre skævheden. Og nævner, at det til en vis grad er lykkedes mænd og kvinder at udfordre kønsstereotyperne, når de vælger uddannelser. 

Nanna Højlund mener, at det handler om image-pleje i virksomhederne: 

Kvinder vælger familie-venlige brancher 

- Nogle brancher og sektorer bliver anset for at være særlig familie-venlige, og det sender - desværre - stadig signalet om, at det er godt for netop kvinder at arbejde der. Det må vi simpelthen væk fra, lyder det fra Nanna Højlund. 

Hun mener, at alle arbejdsgivere burde have en interesse i at være familievenlige, hvis de vil tiltrække den bedste arbejdskraft. 

Nanna Højlund peger på, at en tidligere Rockwool Analyse viser, at mænd og kvinder vægter hensynet til familien meget forskelligt.

- Det kan man jo kalde for et valg, men det er et valg, der sker, fordi kvinderne godt ved, at det stadig er dem, der har den højeste arbejdstid, hvis vi lægger det ulønnede arbejde oveni. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.