Kongehuset er klar til Folketingets åbning

Første tirsdag i oktober starter det nye folketingsår, og traditionen tro overværer den kongelige familie åbningen fra kongelogen.
Her ses den kongelige familie under Folketingets åbning sidste år.
Her ses den kongelige familie under Folketingets åbning sidste år. Foto: J¯rgensen Jakob/JAKOB J¿RGENSEN

Traditionen tro åbner Folketinget første tirsdag i oktober.

Åbningen markerer starten på et nyt folketingsår, og med til begivenheden er størstedelen af det danske kongehus.

Dronning Margrethe, kronprinsparret, prins Joachim, prinsesse Marie og prinsesse Benedikte vil således overvære Folketingets åbning fra kongelogen, oplyser kongehuset på sin officielle hjemmeside.

Modsat sidste år vil prins Henrik dog ikke deltage i år, fremgår det.

Præcis klokken 12.00 begynder folketingsårets første møde, og det ledes af det medlem, der har siddet i Folketinget i længst tid, skriver Folketinget på sin officielle hjemmeside.

Igen i år er det Venstre-manden Bertel Haarder, der står i spidsen for mødet. Den 72-årige kultur- og kirkeminister har nemlig været medlem af Folketinget i hele 36 år.

Første punkt på dagsordenen er valget af formand og dernæst valget af fire næstformænd fra de største partier. De fem vil tilsammen udgøre Folketingets Præsidium, som er Folketingets øverste ledelse.

Når formanden er valgt, får statsminister Lars Løkke Rasmussen ordet og holder sin åbningstale, hvor han vil gøre status over riget og omverdenens tilstand.

Enhedslisten vil komme et par minutter for sent til åbningen.

De 14 medlemmer af Folketingets fjerdestørste parti vil nemlig ikke rejse sig for dronningen og resten af de kongelige medlemmer. Partiet mener nemlig, at monarkiet bør afskaffes.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.