Koncernchef: Mænd leger "jeg er større end dig"

En af forskellene på mandlige og kvindelige chefer er, at mændene er glade for for at høre sig selv tale og er mere tiltrukket af rampelyset. Det mener Lilian Mogensen, der er koncerndirektør i ATP.
Lilian Mogensen er cand.mag. og har læst tysk, psykologi og humanistisk datalogi, men er endt som koncerndirektør i landets største pensionsselskab, ATP.
Lilian Mogensen er cand.mag. og har læst tysk, psykologi og humanistisk datalogi, men er endt som koncerndirektør i landets største pensionsselskab, ATP. POLFOTO/Lars Krabbe

Kvindelige ledere bruger ikke lige så meget tid som deres mandlige kollegaer på at overgå hinanden. De har mere fokus på holdet end på sig selv.

Sådan lyder det fra Lilian Mogensen, der er koncerndirektør i ATP og direktør for Udbetaling Danmark.

Men tag ikke fejl. Kvinder kan sagtens begå sig i magtens korridorer. Her færdes Lilian Mogensen hjemmevandt. Hun er i løbet af de sidste 16 år steget i graderne og er i dag i den øverste ledelse af Danmarks største pensionsselskab.

"Kvinder kan sagtens deltage i magtspillet. De er endda gode til det, fordi de ofte er gode til at læse det psykologiske spil og kan bruge det aktivt," siger hun.

At chefens køn betyder noget for ledelsesstilen, mener langt størstedelen af danskerne. Og det er Lilian Mogensen enig i.

"Men der er ikke noget køn, der har patent på god ledelse. Det fungerer bedst med både mænd og kvinder i ledelsen," siger hun.

Glade for at høre sig selv tale

Selvom Lilian Mogensen har et godt samarbejde med både mandlige og kvindelige ledere, oplever hun forskelle. Eksempelvis er mændene gladere for at høre sig selv tale.

"De har ofte fokus på at omtale deres egne resultater, mens kvinderne sidder og bliver lidt utålmodige, fordi de bare gerne vil have opgaven løst," siger hun.

Mens de kvindelige ledere går op i holdspillet, er mændene mere tiltrukket af rampelyset.

"Der går rigtig meget tid på, at mændene leger 'jeg er større end dig'. Det bruger kvinderne ikke så meget tid på," siger hun.

Får medarbejderne til at gro

For Lilian Mogensen er den vigtigste opgave som leder at udvikle medarbejdernes talenter.

"Hvis man forstår at dyrke folks talenter, kan man få dem til at gro, og så får man også bundlinjen til at gro," siger hun.

I det arbejde trækker hun på sine moderlige egenskaber.

"Det er også noget, jeg gør i forhold til mine børn. Jeg ser det, der får dem til at trives og udfolde deres personligheder," siger Lilian Mogensen, der er gift og har to børn.

Hun er vant til at forhandle, løse konflikter og træffe beslutninger for at få familien til at fungere.

"Og det kan man også bruge i ledelsen af en virksomhed," siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.