S-profil: "Der er brug for kvindelist i politik"

I moderne politik kan man ikke bare banke sig igennem. Der er brug for kvinders evne til at forstå følelser, mener tidligere amtsborgmester og regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen.
Vibeke Storm Rasmussen var formand for Region Hovedstaden indtil 2913, hvor hun blev afløst af partifællen Sophie Hæstorp Andersen.
Vibeke Storm Rasmussen var formand for Region Hovedstaden indtil 2913, hvor hun blev afløst af partifællen Sophie Hæstorp Andersen. POLFOTO/Kenneth Meyer

Kvinder er opdraget til at tage hensyn, mens mænd er opdraget til at vinde og være stærke, og det skinner igennem i deres ledelsesstil.

Det mener Vibeke Storm Rasmussen, der har været både amtsborgmester i København og formand for Region Hovedstaden.

"Kvinder har en anden måde at skabe magt på end mændene. De arbejder med at forstå, hvad der sker følelsesmæssigt omkring dem," siger hun.

Som Avisen.dk skriver i dag, mener et flertal af danskerne, at det gør en forskel, om chefen er en mand eller en kvinde.

Læs også: Danskere: Mænd og kvinder er forskellige som chefer

Vibeke Storm Rasmussen er enig i, at kønnet påvirker ledelsesstilen. Og der er brug for den måde, kvinder tænker og leder på i toppolitik.

"Når man skal lave kompromisser og ikke bare banke sig igennem, er der mange gange brug for kvindelist," siger hun.

Mandeverden er rå kost

Der er sket meget, siden Vibeke Storm Rasmussen kom ind i politik i 1974. Her blev hun valgt ind i kommunalbestyrelsen i Albertslund for Socialdemokraterne som eneste kvinde.

"Det var rå kost at komme ind i den der mandeverden. Det var som at komme ind på et værtshus, hvor mændene spillede billard," siger hun.

Læs også: Følsomme kvinder er noget bavl

Men det er ikke kun antallet af kvinder, der har ændret sig i løbet af de 40 år, Vibeke Storm Ramussen har været i lokalpolitik.

Det er også den hastighed, den offentlige sektor forandrer sig med. Det har hun selv oplevet, da hun stod i spidsen for at gennemføre strukturreformen i 2005.

Her blev Københavns Amt nedlagt og Region Hovedstaden blev oprettet, hvor hun selv blev regionrådsformand.

"Der er så store forandringskrav alle steder, og derfor er det vigtigt, at lederen forstår de følelser, der følger med," siger hun.

Kvinder tager mere hensyn

Når det kommer til at tage hensyn til medarbejdernes følelser, har kvinderne et forspring, mener Vibeke Storm Rasmussen.

"Kvinden er opdraget til, at hun skal tage hensyn til mand og børn. Ikke fordi mænd ikke gerne vil tage hensyn, men hos en kvindelig leder er hensynet til stede på en anden måde," siger hun.

Som en del af sin ledelsesstil har hun selv forsøgt at være åben omkring sine egne følelser.

"Det tror jeg, medarbejderne har kunnet mærke. Og de har kunnet se, at jeg har interesseret mig for dem som hele personer," siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.