Kommunen til Conni: Du er for syg til sygedagpenge, så nu skal du arbejde

Conni Hammerich mistede retten til sygedagpenge, fordi det tog mere end 22 uger at udrede de mange skader, der giver hende daglige smerter.
Conni Hammerich må gå med krykker og køre på el-cykel, når hun skal ud at købe ind.
Conni Hammerich må gå med krykker og køre på el-cykel, når hun skal ud at købe ind. Privatfoto

Mange syge danskere mister retten til sygedagpenge og bliver derfor sendt i jobprøvning, selvom de stadig er syge. Det vurderer socialrådgiverne i en ny undersøgelse.

En af dem er Conni Hammerich. Hun blev for to år siden sygemeldt med en diskusprolaps, en tennisalbue og slidgigt efter et langt liv som rengøringsassistent.

Men da de 22 uger med sygedagpenge udløb, var hun stadig i behandling og i gang med at blive undersøgt. Derfor kunne hun ikke få forlænget sygedagpengene.

- Jeg forstår ikke, hvorfor jeg ikke kunne fortsætte på sygedagpenge, for jeg var jo ikke udredt på nogen måde, siger hun.

Tidligere havde kommunens socialrådgivere 52 uger til at vurdere den syge borgers helbred og arbejdsevne. Men med sygedagpengereformen, som trådte i kraft 1. januar 2015, har de nu kun 22 uger. Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) vil nu se på, om de 22 uger nok.

Praktik forværrede smerterne

Hvis der havde været udsigt til, at Conni Hammerich snart ville blive rask og i stand til at arbejde, kunne hun være fortsat på sygedagpenge.

Men det var der langt fra, og derfor kom hun i stedet over på ressourceforløbsydelse, som svarer til kontanthjælpen. Og så skulle hun i gang med et jobafklaringsforløb, hvor hun blandt andet blev sendt i praktik.

- Jeg skulle bare sætte varer på hylderne i en Spar, men jeg fik så ondt i ryggen, at jeg simpelthen ikke kunne være til, siger hun.

Da arbejdet forværrede Conni Hammerichs smerter, fik hendes læge og sagsbehandleren i hendes fagforening 3F sat en stopper for praktikken.

- Det gik slet ikke. Når jeg kom hjem, lå jeg bare på sengen resten af dage, så vi kunne slet ikke få hverdagen til at hænge sammen.

Tærer på opsparingen

I dag er Conni Hammerich blevet opereret for sin diskusprolaps, men det har desværre kun gjort smerterne værre. Til gengæld kan hun nu se lys for enden af jobafklaringsforløbet.

- Jeg har fået en ny sagsbehandler, som vil se på, om jeg kan komme på førtidspension eller i fleksjob. Og det ville jo være fint at komme lidt ud blandt andre igen, siger hun.

Det vil også få økonomien til at hænge bedre sammen hjemme ved Conni Hammerich, som mistede mellem tre og fire tusinde kroner om måneden, da hun gik fra sygedagpenge til ressourceforløbsydelse for lidt over et år siden.

- Vi er jo begyndt at tære på den opsparing, som vi skulle bruge til at have det lidt godt for.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.