EL til Neergaard: I lader folk på sygedagpenge i stikken

'Simpelthen for dårligt'. Sådan beskriver Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Finn Sørensen den situation, at de borgere, der er blevet snydt for sygedagpenge, selv skal få genoptaget deres sager.
Borgere, der på ulovligvis er blevet frataget sygedagpenge, bør automatisk få hjælp til at genrejse deres sager. Det mener Enhedslistens Finn Sørensen.
Borgere, der på ulovligvis er blevet frataget sygedagpenge, bør automatisk få hjælp til at genrejse deres sager. Det mener Enhedslistens Finn Sørensen. Foto: Claus Bech/Arkiv/Scanpix

Ankestyrelsen og kommunerne skal i gang med at se på en lang række sager, hvor kommunerne har stoppet sygedagpengene med tilbagevirkende kraft.

Men de borgere, der er blevet snydt, skal selv sørge for at få genoptaget deres sager. Det oplyser Ankestyrelsen på sin hjemmeside.

Og det er problematisk, for det drejer sig om 1000 mennesker og muligvis endnu flere, har fagforeningen 3F tidligere vurderet overfor Avisen.dk.

Finn Sørensen, der er Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, deler fagforeningens kritik.

- Det er simpelthen for dårligt, at Ankestyrelsen ikke selv vil gennemgå tidligere sager og indskærpe over kommunerne, at de bør gøre det samme. Ankestyrelsen og kommunerne har været på den forkerte side af loven, og så må man være voksen nok til selv at sikre sig, at de berørte borgere får en retfærdig behandling, siger han til Avisen.dk.

Neergaard må på banen

Derfor afkræver Finn Sørensen nu ren besked fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V).

I et § 20-spørgsmål spørger han ministeren, om han vil "indskærpe over for ankestyrelsen og kommunerne, at sagerne bør gennemgås, således at det sikres, at loven er overholdt i disse sager".

Hans håb er, at beskæftigelsesministeren vil bede både Ankestyrelsen og kommunerne om at gennemgå sagerne.

Men han tvivler på, om det vil ske.

- Desværre har den her beskæftigelsesminister ikke haft den helt store vilje, når det drejer sig om at udsatte borgere får deres rettigheder, siger Finn Sørensen.

Dårlig undskyldning

I Ankestyrelsens principafgørelse 75-15 om sygedagpenge fremgår det, at det vil være en for stor administrativ byrde at identificere alle sager.

Men det er uacceptabelt at spise borgerne af med den forklaring, mener Finn Sørensen.

- Jeg køber ikke undskyldningen om, at det er for stor en byrde. Det er et dårligt argument, når det handlet om borgernes retssikkerhed, siger han.

Myndighederne bør selv rette deres fejl, fastslår han. Ifølge ham vil det nemlig også kunne genskabe noget af den tillid, som en masse syge borgere har mistet.

Her er Finn Sørensens spørgsmål til ministeren:

'Mener ministeren det er rimeligt, at Ankestyrelsen i sin principafgørelse 75-15 om ulovligt stop for sygedagpenge afviser at genoptage sagerne med henvisning til, at det er en betydelig administrativ byrde og at ikke alle sager kan identificeres, og vil ministeren indskærpe over for ankestyrelsen og kommunerne at sagerne bør gennemgås, således at det sikres, at loven er overholdt i disse sager.'

Beskæftigelsesminsteren skal ifølge loven svare Finn Sørensen indenfor en uge.

UDVID

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.