Jeg trænger til at holde fri ... Hjemme!

Tre ud af ti danskere tager arbejdet med hjem i en grad, så det generer dem. Det er særligt kvinderne, der ikke stempler ud mentalt. Pas på stress og udbrændthed, lyder advarslen fra to eksperter.
Det er langt fra alle danskere, der holder mentalt fri, når de er sammen med deres familie efter fyraften. Tre ud af ti generes enten dagligt eller ugentligt af arbejdsrelaterede tanker.
Det er langt fra alle danskere, der holder mentalt fri, når de er sammen med deres familie efter fyraften. Tre ud af ti generes enten dagligt eller ugentligt af arbejdsrelaterede tanker. Arkiv/Polfoto

Når ungerne skal puttes, eller hunden skal luftes efter en lang arbejdsdag, er der flere danskere, der ikke holder fri - i hvert fald ikke i hovedet.

Tre ud af ti danskere tager arbejdet med hjem - ikke bogstaveligt talt, men i tankerne - i en grad, så det generer dem enten dagligt eller ugentligt.

Det viser en ny måling, som analysebureauet Wilke har lavet for Avisen.dk blandt 575 danskere.

- Det er en stigende tendes. Arbejdet bliver grænseløst, fordi teknologien tillader, at vi arbejder når som helst og hvor som helst. Arbejdet er ikke længere 'nine to five', som Dolly Parton sang, siger Camilla Kring, der har en ph.d. i balancen mellem arbejdsliv og familieliv.

Tallene overrasker heller ikke Helle Rosdahl Lund, der er direktør for Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv.

- Det undrer mig ikke. Det er enormt svært at lægge hjernen uden for døren, når vi kommer hjem. Det er noget, vi skal lære, siger hun.

Målingen viser også, at fire ud af ti danskere tager jobbet med hjem, uden at det generer dem.

Vigtigt med en 'not to do'-liste

De to eksperter er enige om, at det kan få store konsekvenser, hvis arbejdet fylder for meget i vores tanker, når vi trisser rundt i hjemmesko.

- Det skal tages alvorligt, fordi folk kan gå ned med stress og depression, siger Helle Rosdahl Lund.

- Du risikerer at brænde ud, hvis du ikke restituerer. Og hvis du først bliver udbrændt eller stresset, er det ikke sikkert, at du bliver den samme igen, siger Camilla Kring.

Hun har skrevet flere bøger om balancen mellem arbejdsliv og familieliv, og ifølge hende er det både op til de ansatte og cheferne at sørge for, at arbejdet ikke overskygger familien eller livet som single.

- Det er chefernes ansvar, at de ansatte har både en 'to do'-liste og en 'not to do'-liste. Cheferne skal have fokus på prioritering. Hvis det ikke sker, risikerer de ansatte at blive ramt af en tsunami af arbejdsopgaver, siger hun.

Cheferne bør især holde øje med de ansatte, der brænder mest, så de ikke brænder ud.

- Hvis du er passioneret, tager du lidt for mange opgaver over på dit skrivebord. Det er som en julefrokost, hvor du tager lidt for mange frikadeller op på din tallerken. Du vil så gerne, men du har ikke timer nok til at tygge dig igennem opgaverne, og det er ikke let at give dem tilbage, fordi du har sagt ja, forklarer hun.

Kvinder generes mere

Det er særligt kvinderne, der ikke stempler ud mentalt. Mens knap 14 procent af mændene generes af arbejdsrelaterede tanker hver dag, er det knap 26 procent - eller næsten dobbelt så mange - af kvinderne.

Ifølge Helle Rosdahl Lund fra Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv hænger det blandt andet sammen med, at mange kvinder arbejder med mennesker.

Mange kvinder er i omsorgsjob. Det kan være sværere at koble fra, når du kommer hjem, hvis du for eksempel arbejder med døende på et hospice, end hvis du arbejder i en bank. Derfor er det vigtigt at blive debriefet på arbejdspladsen, siger hun.

Sådan spurgte Avisen.dk

 

Hvor ofte vurderer du, at tanker om dit job eller din uddannelse rumsterer i dit hoved, når du har fri?

 

Hver dag - og det generer mig 19,8 procent

Mænd 13,6 procent

Kvinder 25,9 procent

Flere gange om ugen - og det generer mig 14,0 procent


Hver dag - fordi det er sjovt 26,1 procent

Flere gange om ugen - fordi det er sjovt 19,4 procent

 

Kilde: Wilke

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.