Snup et karbad og bliv bedre til dit arbejde

Når du løber en tur, læser avisen eller bare tager et langt karbad, bruger du tid på dig selv. Tid som faktisk gør dig til en bedre medarbejder på jobbet. Det viser en ny undersøgelse.
Et karbad giver overskud, så du bliver bedre på jobbet.
Et karbad giver overskud, så du bliver bedre på jobbet. Lars Helsinghof Bæk/Arkiv/Scanpix

Hvis du sørger for at forkæle dig selv i din fritid, vil det have en stor betydning for dit arbejde. Det viser en undersøgelse fra University of Birkbeck i England.

Her fandt forskere frem til, at såkaldt mig-tid gør os mere engagerede i vores arbejde, fordi vi bliver mere tilfredse med vores liv.

- Når du selv er herre over din tid og ikke bliver forstyrret, kan du koble hjernen fra. Det giver mentalt overskud, og det har vi brug for, hvis vi skal være gode medarbejdere, fortæller stressforsker på Arbejds- og Miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital Bo Netterstrøm.

Forskere udspurgte over 350 personer med forskellige job om, hvordan de balancerer arbejde og fritid, og hvor tilfredse de er med livet. Svarene viste, at der er en tydelig sammenhæng mellem overskud på arbejdet og den tid, vi bruger på os selv.

LÆS OGSÅ: Lasse: Jeg er viking i min mig-tid

Om det så er crossfit træning, en god krimi eller en shoppetur, så er mig-tid nødvendig for at finde ro og undgå stress. Men vi er ikke altid lige gode til at bruge tid på os selv.

- Vi mangler tid, hvor vi får lov til at fordybe os i os selv og ikke skal gå på kompromis. Men når man både skal jonglere arbejde og familie, så er det svært at finde tiden til bare at sidde og bladre i en avis, siger Bo Netterstrøm.

Kvinder mangler mig-tid

Men det er ikke alle, der er lige dårlige til at finde mig-tid. Ifølge kønsforsker og lektor på Roskilde Universitet Karen Sjørup er det særligt mænd, der er gode til at finde tid til at hygge sig med vennerne og slappe af.

- Hvor kvinder i høj grad opdeler deres tid mellem arbejde og familie, opdeler mænd deres tid mellem arbejde og fritid. Kvinderne føler sig forpligtet til at passe familien, og derfor har de mindre tid til sig selv, siger hun.

Derfor er det også mest kvinder, der bliver ramt af stress.

- De vil have styr på det hele og har ofte de tidskrævende opgaver i hjemmet, som for eksempel madlavning og hente børn. Men samtidig vil de gerne være perfekte mødre og bevise sig selv på arbejdet, fortæller Karen Sjørup.

Dog mener hun, at mænd og kvinder er blevet bedre til at deles om opgaverne, så kvinder også kan nå en kaffe i ro og mag eller en gang zumba med veninderne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.