Fyret efter kursus:

'Jeg føler mig forrådt af Københavns Kommune'

Det begyndte som en god nyhed om et kursus, men endte med at blive et forår i helvede for Bine Elmkjær og 15 andre nu fyrede ansatte i Københavns Kommune. "Det er helt urimeligt, hvad der er foregået," mener hun.
- Man kan nemt få en fornemmelse af, at der hele tiden har været en skjult dagsorden om, at vi skulle fyres, siger Bine Elmkjær. Hun blev fyret sammen med 15 andre efter et mærkværdigt kursus. 
- Man kan nemt få en fornemmelse af, at der hele tiden har været en skjult dagsorden om, at vi skulle fyres, siger Bine Elmkjær. Hun blev fyret sammen med 15 andre efter et mærkværdigt kursus.  Foto: Iver Houmark Andersen.

- Jeg kunne næsten ikke få armene ned igen, da jeg fik at vide, at jeg skulle på kursus. Endelig kunne jeg få lært noget af det, jeg så lang tid havde sukket efter og bedt om at blive oplært i. 

Sådan fortæller Bine Elmkjær om sin reaktion, da hun i december 2015 fik at vide, at hun skulle på kursus.

Her godt et halvt år senere kan hun se tilbage på et "frygteligt" og "helt igennem urimeligt" forløb. 

Et forløb som mundede ud i, at Bine Elmkjær og 15 andre regnskabsmedarbejdere i Københavns Kommune blev fyret. Og som får fagforeningen HK Kommunal til højlydt at protestere mod den måde, som overborgmester Frank Jensens forvaltning behandler sine ansatte på. 

- Jeg føler mig forrådt af Københavns Kommune. Det er helt urimeligt for mig og de andre, hvad der er foregået, siger Bine Elmkjær. 

Oplæring blev ikke til noget

Kort fortalt blev Bine Elmkjær ansat i Københavns Kommune i 2007 og arbejdede blandt andet med godkendelse og betaling af regninger. I 2014 kom hun imidlertid i stedet til at arbejde med at udfærdige regninger.

- Jeg var slet ikke uddannet til at arbejde med fakturering, så jeg bad om og fik planer for, hvordan jeg skulle blive oplært. Men jeg blev kun delvist oplært. I stedet passede jeg mit arbejde og måtte så ofte spørge kollegerne til råds, fortæller hun.

Hun blev derfor glad, da hun i december 2015 blev tilbudt at komme på et kursus på i alt fem dage delt op på tre moduler.

- Vi fik at vide, at kurset var obligatorisk og nødvendigt for, at vi kunne varetage 'fremtidige opgaver', fortæller Bine Elmkjær.

Bestå eller bliv fyret!

Kurset blev afviklet af konsulentfirmaet Deloitte og begyndte i februar i år med 24 deltagere.

- Jeg snakkede med de andre om, hvordan vi egentlig var blevet udvalgt til kurset og fandt ud af, at vi havde fået forskellige forklaringer fra vores chefer.

- Da jeg spurgte min chef om, hvad det kursus egentlig gik ud på, fik jeg blot at vide, at jeg ikke skulle gå og lytte til, hvad andre i huset gik og sagde. Det er så lidt uundgåeligt, når man sidder på samme etage, fortæller Bine Elmkjær. 

Det var ifølge hende først i marts efter andet modul af kurset, at kursisterne fik klar besked om, hvad kurset gik ud på.

- Da blev det langt om længe gjort klart, at såfremt vi ikke bestod kurset, ville vi blive afskediget. 

- Det var en grim trussel at have hængende over hovedet, men jeg valgte at gøre alt, hvad jeg kunne for at bestå. Ferie blev flyttet, fejring af fødselsdage droppet og hele påsken, sad jeg og læste.

Vi fik ikke en eneste opgave mellem undervisnings-modulerne, så vi kunne øve os.
Bine Elmkjær


Men hun synes, at hverken hun eller de andre kursister fik en fair mulighed for at forberede sig til den afgørende test, de skulle op til 20. april. 

- Vi fik ikke en eneste opgave mellem undervisnings-modulerne, så vi kunne øve os. Og det var først 12 dage før testen, at vi efter at have bedt om det flere gange fik stillet en fagbog til rådighed. Indtil da havde jeg købt og lånt mig frem til fagbøger, hvoraf flere ikke var relevante.

I testen 20. april deltog 20 kursister.

- Vi fik kun tre timer til at løse opgaverne. Det var alt for lidt tid for de fleste af os. Det kom altså mere til at handle om at være hurtig fremfor at kunne finde ud af det. 

Ud af de 20 dumpede ikke færre end 16 - inklusive Bine Elmkjær. Kun fire klarede prøven.  

- De fire, der bestod, havde i årevis arbejdet med opgaver som dem, der indgik i testen. Vi andre var sat af, fortæller Bine Elmkjær, og fortsætter:

- Jeg har fået at vide af en revisor, at det, vi skulle lære på halvanden kursusdag forud for testen, er noget, som man normalt skal bruge seks uger på kursus for at lære.

Skjult dagsorden?

Blandt de 16 dumpede valgte 3 at tage en fratrædelsesordning, mens Bine Elmkjær og 12 andre blev fritstillet ved udgangen af maj. 

- Når man ser på det her forløb, undervisningen vi har fået og testen til sidst, så kan man nemt få en fornemmelse af, at der hele tiden har været en skjult dagsorden. En om at vi skulle fyres, siger Bine Elmkjær og fortsætter:

- Det er ikke en ok måde at behandle folk på, som gennem mange år har passet deres arbejde og gjort deres bedste. 

46-årige Bine Elmkjær jagter nu et nyt job. 

- Jeg har rimelig gode chancer for at finde noget nyt. Jeg er både juridisk assistent og kommunom (uddannet i administration, red.). Jeg har sådan set gjort rigtigt meget for at uddanne mig!

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.