Offer for skandale-fyring: Bare det ikke sker for andre

'Andre slipper forhåbentlig for at skulle gennem et lignende rædselsfuldt forløb.' Sådan lyder håbet fra en af dem, der blev offer for brutale fyringer efter at være sendt på kursus af Københavns Kommune.
- Det var helt usmageligt, den måde det foregik på med kurset og fyringerne. Sådan siger Bine Elmkjær, der var blandt de 13 regnskabs-medarbejdere, som Københavns Kommune fyrede i maj.
- Det var helt usmageligt, den måde det foregik på med kurset og fyringerne. Sådan siger Bine Elmkjær, der var blandt de 13 regnskabs-medarbejdere, som Københavns Kommune fyrede i maj. Arkivfoto: Iver Houmark Andersen.

- Vi har vundet over mastodonten Københavns Kommune, og det er jeg stolt over. Det gør, at andre lønmodtagere forhåbentlig slipper for at skulle gennem et lignende rædselsfuldt forløb.

Det siger Bine Elmkjær. Hun har netop sammen med 12 andre medlemmer af HK Kommunal Hovedstaden fået en godtgørelse fra Københavns Kommune.

Bine Elmkjær og hendes kolleger i Københavns Kommune blev fyret i maj efter at have været gennem et mildest talt mærkværdigt og meget kritiseret forløb i foråret med et kursus.

Først sent i kurset fik deltagerne at vide, at enten bestod de den afsluttende prøve, eller også blev de fyret. Ved den afsluttende prøve dumpede 16 ud af 20 regnskabs-medarbejdere. 80 procent dumpede altså. 

- Det var helt usmageligt, den måde det foregik på med kurset og fyringerne. Der blev løjet over for os, siger Bine Elmkjær. 

Plaster på såret

I erkendelse af, at alting langt fra er foregået efter bogen med kurset og fyringerne, giver Københavns Kommune nu en godtgørelse til Bine Elmkjær på to måneders løn - svarende til 60.000 kroner før skat. Derudover har hun været fritstillet med løn siden maj og er det indtil 1. december.

Alt i alt har Københavns Kommune måtte hoste op med godtgørelser for 741.000 kroner til de 13 fyrede. 

- Det er godt, at vi får de her kompensationer. De er jo en form for undskyldning fra kommunen, siger Bine Elmkjær, og fortsætter:

- Det kan medvirke til, at andre ikke skal gennem sådan en svikmølle, som vi har været gennem. Netop at forhindre det har været det vigtigste for mig lige siden, vi blev fyret. For det her drejer sig jo ikke bare om Københavns Kommune. Det kunne ske i alle landets 98 kommuner. 

Kan man stole på folk?

Det er nu et halvt år siden, den 46-årige regnskabsmedarbejder blev fritstillet. 

- Det har gjort ondt ind i mellem. Mest af alt på grund af den måde, som vi blev fyret på. Det her med at blive løjet op i ansigtet og ikke få klare beskeder har bragt mig i tvivl om, hvorvidt man kan stole på folk, fortæller Bine Elmkjær.  

Nu jagter hun nyt job.

- De seneste halvanden måned har jeg søgt arbejde sammen med tusinder af andre. Men jeg skal nok komme gennem nåleøjet til et job, siger Bine Elmkjær. 

Forløbet med Københavns Kommune har på en hård måde lært hende, at der er nogle ting, hun skal have med i hovedet til et nyt job. 

- Jeg vil så vidt muligt prøve at få vigtige aftaler på skrift. Altså for eksempel hvad der bliver aftalt ved MUS-samtaler (medarbejder-udviklings-samtaler, red.).

- Og hvis det er nødvendigt for mig at komme på kursus for at kunne bestride jobbet godt nok, vil jeg presse på for at komme det, siger hun, og konkluderer:

- Jeg skal se at komme videre nu og væk fra de dårlige minder fra Københavns Kommune. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.