Jesper fyret efter kursus: "Vi fik ikke en ærlig chance for at beholde vores job"

Det var helt igennem unfair og underligt. Det mener en af de 16 fastansatte, som Københavns Kommune fyrede efter mærkværdigt kursus.
- Ledelsen trænger i den grad til at komme på kursus i, hvordan man behandler folk anstændigt. Det siger Jesper J. Jensen om cheferne på det job, hvor han og 15 andre er blevet fyret fra efter et mærkværdigt kursus. 
- Ledelsen trænger i den grad til at komme på kursus i, hvordan man behandler folk anstændigt. Det siger Jesper J. Jensen om cheferne på det job, hvor han og 15 andre er blevet fyret fra efter et mærkværdigt kursus.  Foto: Iver Houmark Andersen.

- Vi fik ikke en ærlig chance for at bestå den afgørende test. Det virkede som om, at det var bestemt på forhånd, at vi skulle dumpe, så de kunne fyre os.

Det fortæller finansøkonom Jesper Juncker Jensen til Avisen.dk. 

Han og 15 andre regnskabsmedarbejdere i Københavns Kommune kom i år på et kursus, der mundede ud i, at de blev fyret.

Som beskrevet i Avisen.dk får sagen med de i alt 16 fyrede fagforeningen HK Kommunal Hovedstaden til at protestere højlydt. Fagforeningen og flere andre mener, at Københavns Kommune har behandlet de 16 fyrede helt urimeligt.

Endvidere får overborgmester Frank Jensen (S) kraftig skældud, fordi han har accepteret, hvad de fyrede blev udsat for i kommunens økonomiforvaltning. Forvaltningen er direkte under Frank Jensens politiske ledelse.

Ført bag lyset 

Jesper J. Jensen sidder i dag som fyret og føler sig ført bag lyset. Han blev ellers glad, da han i december 2015 fik at vide, at han skulle på efteruddannelse. Han var blevet ansat i kommunen i 2012 og ville gerne lære mere.

- Chefen fortalte, at jeg skulle på kursus. 'Fint!' tænkte jeg. Det er altid fedt at lære noget nyt. Men chefen kunne ikke fortælle præcis, hvad kurset gik ud på. Det undrede mig lidt, fortæller Jesper J. Jensen. 

'Det satte sindene i kog' 

Regnskabskurset arrangeret af konsulentkoncernen Deloitte begyndte i februar og bestod af tre moduler fordelt på i alt fem dage med undervisning.

Det var dog først i slutningen af marts efter andet modul, at Jesper J. Jensen og de andre deltagere fik at vide, hvad kurset kunne få af konsekvenser. 

- Vi kom til et møde med vores chefer, som fortalte, at hvis vi ikke bestod den afsluttende prøve på kurset, ville vi blive fyret. Det satte selvfølgelig sindene i kog. Men næsten lige meget, hvad vi spurgte cheferne om, var beskeden, at det kunne de ikke sige noget om.

Var fyring bestemt på forhånd? 

Den 20. april var Jesper J. Jensen sammen med 19 andre kursister til den afsluttende prøve.

16 ud af de 20 kursister dumpede. Alle 16 har nu mistet deres job i kommunen.

- Det virker på mig som om, at man længe før den afsluttende test havde bestemt, at vi skulle dumpe, så man kunne fyre os.

- En af underviserne fra Deloitte sagde da også på forhånd til os før testen: 'I skal være ekstremt gode, hvis I skal bestå denne her test.'

Et underligt kursus

Selve kurset var i Jesper J. Jensens øjne underligt. 

- Vi blev undervist i, hvordan man laver årsregnskaber. Men ingen af os på holdet ville nogensinde komme i nærheden af at skulle lave årsregnskaber for Københavns Kommune. Det er økonomer og revisorer, som står for det. Ikke sådan nogle som os på kurset, der var HK'ere og andre med kortere uddannelser.

I december 2015 havde Jesper J. Jensen fået skriftligt at vide, at han skulle på kurset for at kunne "varetage nuværende og fremtidige opgaver". Det fremgår af papirer i sagen, som Avisen.dk er i besiddelse af.

De 'fremtidige opgaver' handler om, at Koncernservice under Økonomiforvaltningen fra og med 2017 begynder at bruge et nyt system til styring af økonomien. Systemet leveres af SAP, som er et af verdens største softwarefirmaer inden for programmer til at planlægge og styre økonomi.

Ledelsen trænger i den grad til at komme på kursus i, hvordan man behandler folk anstændigt.
Jesper Juncker Jensen

- Vi lærte intet på kurset om SAP. Det virker jo mærkeligt, når det var for at blive klædt på til 'fremtidige opgaver', at vi skulle tage kurset.

- Nu kan jeg så sammen med de andre fyrede se, at stillinger magen til vores er blevet opslået ledige i kommunen. Blot med den 'lille' detalje, at de nye skal være hjemme i SAP, fortæller Jesper J. Jensen.

Både regnskabskurset og den afsluttende test var under al kritik, mener han.

- Underviserne fra Deloitte var ikke uddannet til at undervise. Indholdet var skudt helt ved siden af. Og testen var urimelig.

- Vi fik ikke en ærlig chance for at beholde vores job. Det var helt igennem unfair, sige Jesper J. Jensen.

Vil ikke tilbage til jobbet

Nu skal den 49-årige finansøkonom ud og prøve at finde sig et nyt arbejde. Imens fører HK Kommunal Hovedstaden en sag for ham og de andre fritstillede, hvor en dommer skal tage stilling, om fyringerne fulgte spillereglerne i overenskomsten.

- Selv hvis jeg skulle blive tilbudt at komme tilbage til mit gamle job, ville jeg sige nej tak. Jeg tror også, at de andre fyrede ville sige nej tak.

- Stemningen i Koncernservice under Økonomiforvaltningen er meget dårlig, og ledelsen trænger i den grad til at komme på kursus i, hvordan man behandler folk anstændigt.

Kommunen: Fyrede var ikke dygtige nok

Koncernservice forklarer over for Avisen.dk, at man ikke vil gå nærmere ind i sagen med de fyrede, da den nu er i gang i det fagretslige system. Direktør i Koncernservice Ivan Kristoffersen skriver til Avisen.dk:

- En række medarbejdere havde et ekstraordinært behov for kompetenceudvikling, hvorfor der blev udviklet et særligt kompetence-udviklingsforløb for disse. Desværre viste det sig, at en del af dem på trods af det ekstraordinære kompetence-udviklingsforløb ikke kunne matche kompetencekravene, hvorfor vi var nødt til at tage afsked med dem.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.