HK-boss: Nødt til at acceptere dagpenge-forringelser for nyuddannede

Hvis det samlede dagpengesystem bliver forbedret, er fagbevægelsen klar til at acceptere forringelser for de nyuddannede, lyder det.
- Man kan jo ikke frede nogle områder i dagpengesystemet, siger Kim Simonsen.
- Man kan jo ikke frede nogle områder i dagpengesystemet, siger Kim Simonsen. Foto: Scanpix/arkiv

De nyuddannedes rettigheder til dagpenge kan være en af måderne at betale for en kommende dagpengereform.

Det erfarer Børsen, efter at have talt med en række kilder i fagbevægelsen, der er parate til at droppe den hidtidige modstand på området. HK-formand Kim Simonsen bekræfter fagbevægelsens velvilje.

- De sidste to-tre forringelser af dagpengesystemet har ikke været på dimittendområdet, så man bliver nok nødt til at accepterer det denne gang. Man kan jo ikke frede nogle områder i dagpengesystemet. Men det må vi vente og se til slutspillet, og der er vi ikke endnu, siger Kim Simonsen til Børsen.

Et af de højeste ønsker for både politikere og fagbevægelsen er at halvere den tid, det tager at genoptjene retten til dagpenge. Ifølge et notat fra rapporten, der blev lækket i sidste uge, vil det koste omkring 1,1 milliard kroner.

Tænketanken Cepos vurderer, at det beløb netop kan tjenes ind, hvis man sænkede nyuddannedes dagpengesats – dimittendsatsen - fra 15.000 til 8.000 kroner. Det vil Kim Simonsen dog ikke være med til. Det samlede system skal forbedres, hvis denne sats skal i spil.

- Et nyt dagpengesystem kan ikke være et nulsums-spil. Hvis man skal lave en tilfredsstillende løsning på dagpengesystemet, så skal der tilføres nye midler, siger han.

Dagpengekommissionen kommer med deres rapport til oktober.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.