Kim Simonsen efter knuste LO-drømme: Ikke en branche for tudekiks

I går trak HK-formanden Kim Simonsen sig som kandidat til LO-formandsposten. Men her dagen derpå er det bestemt ikke skuffelse, der præger ham, fortæller han.
HK-formanden Kim Simonsen har ikke følt det som en flad fornemmelse, at han har trukket sig som kandidat til LO-formandsskabet, fortæller han til Avisen.dk.
HK-formanden Kim Simonsen har ikke følt det som en flad fornemmelse, at han har trukket sig som kandidat til LO-formandsskabet, fortæller han til Avisen.dk. Foto: Claus Bech/Arkiv/Scanpix

Som Avisen.dk skrev tirsdag aftes, har en af de tre kandidater til formandsposten i LO, HK-forbundsformanden Kim Simonsen trukket sit kandidatur.

Det meldte han ud via sin facebookprofil i går omkring klokken 21. Men selvom Kim Simonsen dermed gav slip på drømmen om at stå i spidsen for fagbevægelsen, var det ikke en morgengnaven Kim Simonsen, der i dag mødte på arbejde i HK.

- Min skuffelse forsvandt mellem klokken ni og halv ti i går aftes. Skuffede folk, der ærgrer sig, de får blodpropper og bliver gamle sure mænd. Gud fader befri mig vel, siger han til Avisen.dk.

Ikke tid til klynkeri

Og man tager grueligt fejl, hvis man forestiller sig, at HK-formanden græder bitre tårer over at have smidt håndklædet i ringen efter mere end et halvt års formandskamp.

- Den her branche er ikke afdelingen for tudekiks. Det er business as usual, og jeg har en masse opgaver, der skal løftes for HK. Grædemuren den står nede i Jerusalem, og der står den godt, lyder det fra Kim Simonsen.

Formandskandidaturet var en ting, der skulle afprøves, fordi det kunne have været spændende at blive LO-formand, forklarer han.

- Men nu kaster jeg mig over noget, der er mindst lige så fedt siger Kim Simonsen.

Det, han nu kaster sig over, bliver dog ikke uden for HK, for han afviser, at han søger nye græsgange.

"Har opnået det jeg ville"

Kim Simonsen væsentligste grund til at droppe formandskandidaturet er, at hans ønske om en stærkere og mere samlet fagbevægelse nu ser ud til at gå i opfyldelse.

- En ny fælles hovedorganisation for lønmodtagerne i Danmark har været en af mine væsentligste faglige og politiske ambition i over tyve over. Så nu, hvor den ambition ser ud til at være løbet i mål, røg der et af de store flueben for mig, siger han.

Den konklusion drager Kim Simonsen blandt andet, fordi LO og FTF i fredags nåede frem til, at de vil samarbejde om en mulig fusion og forsøge at lave fælles aftaler inden for uddannelsesområdet.

Og på den baggrund mener Kim Simonsen nu, at der er brug for sammenhold frem for splid.

”Der er nu behov for at rykke sammen i stedet for at splitte. LO har ikke brug for et kampvalg”,  skrev han på sin facebookvæg.

Jeg valgte i februar 2015 at stille op som kandidat til formandsposten i LO, fordi jeg ville forny fagbevægelsen. Mit...

Posted by Kim Simonsen on 22. september 2015

Men selvom kampplanerne er lagt på hylden, vil det fremadrettet stadig blive en af hans vigtigste opgaver at bringe den nye hovedorganisation væk fra papiret og ud i virkeligheden, fortæller han til Avisen.dk.

Vil ikke presse Vinther

Med Kim Simonsens tilbagetrækning er der nu kun to kandidater til posten som Harald Børstings efterfølger. Det er LO’s næstformand Lizette Risgaard og formanden for Hærens Konstabel- og Korporalforening Flemming Vinther.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen er det mest sandsynligt, at det bliver den kvindelige kandidat, der løber med sejren, når der skal afholdes valg den 27. oktober. Men intet er afgjort endnu, understreger han.

Nogle mangler stadig at tage stilling til, hvilken af de to kandidater de vil støtte.

Blandt andet beslutter HK først ved organisationens hovedbestyrelsesmøde, som afholdes kort før LO-valget, hvem de bakker op om, fortæller Kim Simonsen.

Og selvom han ikke længere finder et kampvalg hensigtsmæssigt, vil han ikke tage stilling til, om Flemming Vinther også bør trække sig.

- Det bestemmer han helt selv. Jeg vil overhovedet ikke lægge noget pres på ham for, at han også skal trække sig, siger Kim Simonsen til Avisen.dk.

I dag repræsenterer hovedorganisationen LO 17 danske fagforbund og 1,1 millioner mennesker.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.