Gevinst ved at spare på kontanthjælpen: 21 kroner i skattelettelser

Regeringen kan lette skatten med 21 kroner for de besparelser, der kommer ud af det nye kontanthjælpsloft.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) har onsdag middag præsenteret en ny aftale om kontanthjælpssystemet, som er indgået mellem Regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) har onsdag middag præsenteret en ny aftale om kontanthjælpssystemet, som er indgået mellem Regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Foto: Scanpix

Med dagens aftale om et nyt kontanthjælpsloft satser regeringen på at spare 530 millioner kroner.

Besparelserne vil regeringen til foråret lade indgå i forhandlingerne om en skattereform. Vælger regeringen at bruge pengene på skattelettelser, kan en lavtlønnet ufaglært dog kun se frem til en skattelettelse på 21 kroner om måneden. Det viser beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

- Det er en høj pris for nogle små effekter, siger analysechef i AE Jonas Schytz Juul til Avisen.dk.

Han fremhæver, at rådighedsbeløbet vil falde for mange familier på kontanthjælp, og det kan få store konsekvenser i de familier, der bliver ramt.

- Det kan være svært for dem at få hverdagen til at hænge sammen. Det vi frygter er, at det går ud over børnene, fordi det er familier, der i forvejen ikke har mange penge at gøre godt med. Får de endnu mindre, så risikerer man at det også får nogle langsigtede konsekvenser for de børn, der vokser op i fattigdom. At de klarer sig dårligere, end de ellers ville have gjort, siger han.

Ren symbolpolitik

Regeringen fremhæver samtidig, at man med den nye aftale vil få omkring 700 personer i beskæftigelsen. Men hos AE mener Jonas Schytz Juul, at det er ren symbolpolitik.

- Man får en meget lille effekt ud af det her. Jeg synes, at det er en god idé at lette skatten på arbejde for de lavestlønnede. Det er en fornuftig idé. Men det viser meget godt, at hvis man kan lette skatten med en tyver om måneden, så er det jo ikke noget, der batter det helt store. Så det er symbolpolitik mere end noget andet, men det er jo desværre ikke noget, som har symbolske konsekvenser for kontanthjælpsfamilierne, siger han.

Fakta
  • Besparelse ved regeringens kontanthjælpsloft: 530 millioner kroner

Skattelettelser for lavtlønnet ufaglært, hvis provenuet bruges på at øge beskæftigelsesfradraget:

  • Årlig skattelettelse: 250 kroner
  • Skattelettelse per måned: 21 kroner

Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

UDVID

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.