Fyret efter skandalekursus: Nu må Københavns Kommune punge ud til 13 eks-ansatte

13 fyrede medarbejdere i Københavns Kommune får godtgørelser efter skandalekursus. Frank Jensens forvaltning har været 'utrolig uprofessionel', mener HK.
Det var i overborgmester Frank Jensens forvaltning, at 13 medarbejdere blev fyret.
Det var i overborgmester Frank Jensens forvaltning, at 13 medarbejdere blev fyret. Foto: Ólafur Steinar Gestsson, Scanpix.

I maj blev 13 regnskabs-medarbejdere i Københavns Kommune fritstillet. De får nu et økonomisk plaster på såret i form af en godtgørelse, som svinger mellem 26.000 og 77.000 kroner. Pengene må kommune hoste op med, blandt andet fordi en gren i forvaltningen gennemførte et forkvaklet forløb med et kursus.

Alt i alt kommer det til at koste Københavns Kommune 741.000 kroner, at man ikke har fulgt overenskomsten, da man fyrede de 13 medarbejdere. 

Før fyringerne var de 13 ansatte fra februar til april gennem et meget kritiseret forløb med et kursus. 

Først sent i kurset fik deltagerne at vide, at enten bestod de den afsluttende prøve, eller også blev de fyret.

Ved den afsluttende prøve dumpede 16 ud af 20 regnskabs-medarbejdere. 80 procent dumpede altså. 

- Sagen her har handlet om en utrolig uprofessionel håndtering fra ledelsens side, siger Winnie Axelsen, som er formand HK Kommunal Hovedstaden, der har ført sagen for de fyrede.

Indirekte undskyldning

I forliget mellem Københavns Kommune og HK Kommunal Hovedstaden kommer kommunen med en indirekte erkendelse af, at alt ikke er foregået efter 'bogen'. I forligs-teksten står blandt andet, at det ikke har:

"stået tilstrækkelig klart, hvad et utilfredsstillende kompetence-udviklings-forløb (det famøse kursus, red.) ville betyde for ansættelses-forholdet."

- Den formulering og godtgørelserne er det tætteste, som Københavns Kommune kommer på en undskyldning, siger Winnie Axelsen. 

En af de fyrede Bine Elmkjær sætter pris på godtgørelsen, men understreger samtidig:

- Godtgørelserne kan medvirke til, at andre ikke skal gennem sådan en svikmølle, som vi har været gennem. Netop at forhindre det har været det vigtigste for mig lige siden, vi blev fyret.

Frank Jensens rolle

Fyringerne skete i Koncernservice, som er den centrale del af Økonomiforvaltningen under overborgmester Frank Jensen (S). Om hans rolle i sagen siger Winnie Axelsen:

- Mit indtryk er, at Frank Jensen har brugt sagen til at få set på kulturen i sin egen afdeling – altså Økonomiforvaltningen. Her var der før store problemer med arbejdsmiljøet.

- Nu efter sagen er der virkelig sket forandringer til det bedre, og det tror jeg, Frank Jensen har en del af æren for.

Frank Jensen selv udtalte sig til Avisen.dk i sommer. Adspurgt om kommentarer nu henviser borgmesteren til en direktør i kommunen. 

Kommuner må lære af det

Ifølge Winnie Axelsen havde Københavns Kommune længe forsømt at give de nu fyrede tilstrækkelig med efteruddannelse. Når nu kommunen må betale dem godtgørelser, bliver det forhåbentlig en lærestreg både i Københavns Kommune og for landets øvrige arbejdsgivere, ønsker Winnie Axelsen. 

- Offentlige arbejdsgivere bør lære af det her, at man ikke bare kan bruge medarbejdere i årevis uden at sørge for, at de bliver klædt på med efteruddannelse til fremtidens krav, siger Winnie Axelsen, og fortsætter:

- Arbejdsgivere må sikre sig, at ansatte får de nødvendige kurser. Det er vildt vigtigt, for der forandres så meget hele tiden.

- Jeg håber virkelig, at denne sag har givet stof til eftertanke hos de offentlige arbejdsgivere.

Eftertanke er der i Københavns Kommune. Blandt andet hos Ivan Kristoffersen, som er direktør i Koncernservice. Det var i denne afdeling under Økonomiforvaltningen, at de 13 blev fyret fra. 

- Vi har selvfølgeligt lært noget af processen også i denne sag, blandt andet om kommunikationen. Vi er blevet enige med HK om, at der nu er behov for at se fremad, skriver Ivan Kristoffersen til Avisen.dk. 

Frygt ikke kursus-fyringer

Da fyringerne af de 13 medarbejdere faldt i forbindelse med et kursus, har det gjort mange ansatte i Københavns Kommune utrygge ved at blive sendt på kursus. Men det skal medarbejderne bestemt ikke være. Det forsikrer Ivan Kristoffersen fra Koncernservice. 

Jeg vil godt understrege, at ingen i denne helt særlige sag er blevet afskediget alene på grund af en test, men på baggrund af en samlet vurdering, skriver Ivan Kristoffersen, og fortsætter:

- Det er vigtigt for mig at understrege, at man trygt kan deltage i kompetence-udviklings-aktiviteter i Koncernservice uden at frygte noget.

Winnie Axelsen fra HK Kommunal Hovedstaden fortæller, at kommunen har udsendt besked til alle ansatte på tværs af forvaltninger om, at det at dumpe på et kursus ikke fører til en fyring. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.