Forsker: Stress bør IKKE anerkendes som arbejdsskade

Det er en dårlig idé at anerkende psykiske sygdomme som arbejdsskader, mener arbejdsmiljøforsker.
Jaja, du er stresset - men er du nu sikker på, at det er arbejdet og ikke din familie, som er skyld i det? Stress bør ikke anerkendes som arbejdsskade, for det er for svært at bevise, at det er jobbets skyld, hævder arbejdsmiljøforsker.
Jaja, du er stresset - men er du nu sikker på, at det er arbejdet og ikke din familie, som er skyld i det? Stress bør ikke anerkendes som arbejdsskade, for det er for svært at bevise, at det er jobbets skyld, hævder arbejdsmiljøforsker. Foto: Scanpix / Modelfoto

Mange danskere går ned med stress, og nogle ender med at blive syge af det. Alligevel bliver kun fem procent af de anmeldte psykiske arbejdsskader anerkendt, hvilket fagforbund og mange eksperter finder dybt urimeligt.

Men det er en dårlig idé at anerkende stress som en arbejdsskade, skriver arbejdsmiljøforsker Tage Søndergård Kristensen i et indlæg i fagbladet DJØF-bladet, hvor han opremser seks argumenter.

Blandt andet er det for svært at afgøre, om de ansatte har fået stress af arbejdet eller af forhold i privatlivet, mener han. Man kan ikke bare se bort fra personernes privatliv, selvom de selv mener, at det er jobbet, som har givet stress.

Derudover er stress som regel ikke kronisk - de fleste kommer ovenpå igen, pointerer Tage Søndergaard Kristensen.

Et tredje argument er, at både stress og dens mulige årsager er diffuse.

"Hvor stresset skal man være og hvor længe? Hvor længe skal man fx have været udsat for mobning eller chikane? Udsigten til at få tilstanden anerkendt vil med stor sandsynlighed være startskuddet til en tsunami af sager og søgsmål, som vil beslaglægge ekstremt mange ressourcer, der kunne have været brugt langt bedre," skriver forskeren i DJØF-bladet.

Og så oplever alle mennesker jo i en eller anden grad forhold på arbejdspladsen, som kan give stress - og det ville være absurd, hvis vi alle skulle have vores "sygdom" anerkendt, mener han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.