Forsker om kassedamer: De må godt være sure

I et debatindlæg i Politiken kritiseres danske servicemedarbejdere for at være gnavne og uden faglig stolthed. Men forsker vil have gjort op med smilets tyranni.
Kassedamen udfører ikke sit arbejde bedre, fordi hun smiler. Og hun får ikke løn for at smile, pointerer forskeren.
Kassedamen udfører ikke sit arbejde bedre, fordi hun smiler. Og hun får ikke løn for at smile, pointerer forskeren. Jørgen Jessen/Scanpix (arkivfoto)

Kom så! Stik mig et smil! Sådan lyder opfordringen i et debatindlæg i Politiken, hvor Julius Rechendorff, der er stud.cand.soc i politisk kommunikation og ledelse, giver de danske servicemedarbejdere en ordenlig opsang.

LÆS OGSÅ: Til kassedamen: Hvorfor er du så sur?

Ifølge ham føler kassedamen, taxachaufføren og deres kolleger i servicefagene ikke nogen ære ved at arbejde i branchen. De smiler ikke til kunderne, men møder dem med ligegyldighed og uden lyst til en venlig dialog. Det bør de lave om på, er hans budskab.

Men ikke alle deler den holdning. Merete Monrad er adjunkt ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet og har beskæftiget sig med følelsesmæssigt arbejde i omsorgs-sektoren. Hun vil gerne slå et slag for kassedamens ret til at være sur.

Smil giver ikke højere løn

Hun peger på, at det ikke er alle kassemedarbejdere, der føler det naturligt at smile til de utallige kunder, de møder i løbet af en lang arbejdsdag. Og hvorfor skulle de så smile? Den indsats ville ikke afspejle sig i deres (lave) løn - selvom det kræver masser af kræfter at klistre et smil på og være imødekommende over for alle, hvis man slet ikke er i humør til det.

- I servicesektoren, men også i plejesektoren, er der en manglende anerkendelse af, hvor meget det kræver at vise følelsesmæssig omsorg for andre. For det kræver meget - særligt hvis man har et ensformigt job - og hvis der i jobbet ikke er noget, der umiddelbart gør én glad, siger hun til Avisen.dk.

Helt stiv i ansigtet

- De fleste kender det nok fra sig selv - hvis de er til en fest, selv om de hellere vil være blevet hjemme. Så kan man blive helt stiv i ansigtet af at rende rundt med et påklistret smil, minder Merete Monrad om.

Hun mener ikke, at Fie bag kassen i Fakta behøver at smile for at udføre sit arbejde godt.

- Hendes opgave at effektivt og høfligt sælge nogle varer, pointerer Merete Monrad.

LÆS OGSÅ: Kassedame hyldes på Facebook: Du reddede vores dag

Hos HK Handel sidder en anden Merete - med efternavnet Hansen. Hun har været arbejdsmiljøkonsulent i 15 år og er i kontakt med masser af kassemedarbejdere. Det er hendes indtryk, at de generelt er glade for deres arbejde, men at det da kan ske, at en kassemedarbejder har en dårlig dag.

- Det er jo en tovejs-kommunikation, der foregår. Hvis kunden smiler og hilser, kommer der en dialog, siger Merete Hansen.

Som hun ser det, bør kunderne vende det kritiske blik mod sig selv frem for at pukke på kassedamen.

- Vi hører fra vores medlemmer, der sidder bag kassen, at tonen blandt kunderne er blevet hårdere. Det er jo noget helt generelt - folks lunte er blevet kortere, fordi der er mere pres på i dag. Det kommer for eksempel til udtryk, hvis man venter i en lang kø, eller hvis man går forgæves efter en udsolgt vare. Så glemmer man måske, at det ikke er kassemedarbejderens skyld.

Alle SKAL være glade

Som adjunkt Merete Monrad ser det, er 'smil-og-vær-glad'-kravet til kassedamen et udtryk for en større kulturel tendens, der ligger i tiden. Hun kalder det for 'positivitets-kultur'.

- Der er et stort fokus på, at man skal være glad. Man glemmer at se på det rimelige i, om man kan kræve den glæde i den givne situation, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.