Forsker bag ny rapport: "Denne gang er nedskæringerne værre"

En ny rapport sætter tal på, hvor mange af kontanthjælpsmodtagerne, der kommer til at undvære basale forbrugsgoder, som følge af de seneste nedskæringer.
Børn af forældre, som er økonomisk hårdt presset, bliver ofte stressede eller isolerede, siger Majbrit Berlau fra Dansk Socialrådgiverforening. Her er et billede fra Blå Kors' sommerlejr for udsatte børn.
Børn af forældre, som er økonomisk hårdt presset, bliver ofte stressede eller isolerede, siger Majbrit Berlau fra Dansk Socialrådgiverforening. Her er et billede fra Blå Kors' sommerlejr for udsatte børn. Arkivfoto /Scanpix

Regeringens nedskæringer på kontanthjælpen kommer til at betyde, at langt flere familier helt må undvære børnefødselsdage, nyt tøj og fodtøj, medicin, tandlæge og fritidsaktiviteter for børnene.

Det skriver Dagbladet Information.

En ny rapport sætter tal på, hvor mange af kontanthjælpsmodtagerne, der kommer til at skulle klare sig helt uden de ting, som de fleste danskere regner for nødvendigheder.

For eksempel forventes andelen af kontanthjælpsmodtagerne, som ikke kan sætte penge af til tøj og sko, at stige fra 10 til 25 procent.

13 procent af kontanthjælpsmodtagerne må droppe børnefødselsdagen, vurderer rapporten, som er lavet af analysebureauet Analyse & Tal. Lige nu er omkring 150.000 personer på kontanthjælp.

Børn i fattigdom

Rapporten bygger på lektor ved Aalborg Universitet Morten Ejrnæs’ forskning gennem de sidste ti år. Han mener, at vi er på vej til at se en form for fattigdom i Danmark, som ikke har været her i årtier.

- Den tidligere borgerlige regerings nedskæringer af kontanthjælpen medførte, at mange flere børn voksede op i fattigdom. Denne gang er nedskæringerne værre. Derfor bliver resultatet selvfølgelig også, at situationen for de fattigste i samfundet bliver endnu værre end sidst, siger han til Information.

Formand for Danmarks Socialrådgiverforening Majbrit Berlau siger, at regeringen har brudt med den danske tradition for, at ingen børn skal vokse op i fattigdom.

- Det er en gammel dansk kongstanke, at ingen børn skal være uden for fællesskabet på grund af fattigdom. Desværre er den idé blevet fuldstændig glemt, siger hun til Information.

700 i arbejde

Ifølge regeringens beregninger vil 700 personer ekstra komme i arbejde som følge af nedskæringerne. Og Venstre mener, at alle på kontanthjælp stadig vil have en acceptabel levestandard.

- Det bliver ikke nemt at være på kontanthjælp. Men vi mener, at kontanthjælpsmodtagere fortsat vil have et rimeligt beløb efter husleje og skat. Og der skal altså være forskel på at være på kontanthjælp og på at tage et job omkring mindstelønnen, siger Hans Andersen, der er beskæftigelsesordfører for venstre, til Information.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.