For syg til ferie: Ingen ferie til Susanne i fem år

I sommer måtte Susanne Møller sige nej tak til drømmeferien: 14 dage hos en veninde i Randers. For Susanne Møller, der er syg med blandt andet tre diskusprolapser, skal blive hjemme, siger kommunen.
- Hvorfor må jeg ikke tage til Randers i 14 dage og gøre noget, der vil gøre mig glad. Hvad har man ud af at jeg sidder her hjemme på sofaen? Det bliver jeg da ikke mere rask af, siger Susanne Møller.
- Hvorfor må jeg ikke tage til Randers i 14 dage og gøre noget, der vil gøre mig glad. Hvad har man ud af at jeg sidder her hjemme på sofaen? Det bliver jeg da ikke mere rask af, siger Susanne Møller.

For femte år i træk blev Susanne Møllers sommerferie holdt på sofaen i Sydhavnen. For selv syge, der ikke skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, kan ikke bare holde ferie.

På alle væggene i den lille lejlighed er der billeder af hendes schæfere, og over sofaen hænger et indrammet foto af kærestens søns hund, der nu ind i mellem kommer og besøger hende. Legetøjet er altid klar i en kurv i stuen.

Hun har tre diskusprolapser i ryggen og fibromyalgi, der betyder, at hun har kronisk ondt i musklerne og et nedsat immunforsvar samt en række andre diagnoser.

Sygdommen har betydet, at hun har måttet droppe to uddannelser og mistede sit drømmejob, fordi hun hele tiden blev syg.

Men for Susanne Møller selv er det største tab, at hun de sidste år er blevet så svag i sin ryg, at hun ikke kan have hund længere.

Derfor var det også en drømmeferie over alle andre, da hendes veninde i sommer tilbød hende 14 dage i deres hus i Randers, hvor veninden har en schæferhunde-kennel.

- Min veninde sagde: Kom! De ville sørge for mad i køleskabet, for alting, så jeg skulle bare tage toget og komme og være sammen med hundene, siger hun.

Ingen ferie første år

Susanne Møller er sendt tre år i ressourceforløb af Københavns Kommune. I de tre år skal det afklares, om hun skal have fleksjob eller førtidspension, og imens får hun, hvad der svarer til kontanthjælp.

Hendes ressourceforløb begyndte i slutningen af juni, men hun har endnu ikke fået fastsat nogen aftaler om, hvad hun skal lave i de tre år. Det havde hun heller ikke i sommer. Men ferie fik hun nej til.

- Hvorfor må jeg ikke tage til Randers i 14 dage og gøre noget, der vil gøre mig glad. Hvad har man ud af, at jeg sidder her hjemme på sofaen? Det bliver jeg da ikke mere rask af, siger Susanne Møller.

Rikke Kallesøe Raecke, kontorchef i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, siger om afslaget på turen til Randers, at det er efter loven.

- Loven siger, at du først har ret til op til 5 ugers ferie, når du har modtaget uddannelseshjælp, kontanthjælp eller ressourceforløbsydelse i 12 sammenhængende måneder.

Men den lov forstår Susanne Møller ikke.

- Så det blev en sommer på sofaen igen. Jeg har ikke holdt ferie i ti år. For først har jeg været på dagpenge, og der må jeg ikke rejse, fordi jeg skal stå til rådighed. De sidste fire et halvt år har jeg været på sygedagpenge, og når man er syg, må man heller ikke tage på ferie, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.